DE VRAAG VAN MONIC

Redt u het klimaat onder een warme douche?

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser

Om de CO2-uitstoot te verminderen kun je als burger een steentje bijdragen zoals korter douchen. Maar niet iedereen kan zich zonnepanelen of een warmtepomp veroorloven.  Wat doet u thuis om het milieu te redden?

De wereld redden, en dat onder een warme douche. Onder de kop ‘Simpel zelf doen’ gaf Trouw-redacteur Frank Straver de tip om voortaan een paar minuten korter onder de douche te staan (Trouw, 6 december). Dat scheelt in Nederland per jaar 120 miljoen kuub water en 450 miljoen kuub aardgas. Straver doet verslag van de Klimaattop in het Poolse Katowice. 

De top duurt elf dagen. Zolang de top duurt, staan elke dag in Trouw voorbeelden van wat iedereen zelf kan doen om het milieu te redden, of in ieder geval te sparen. Dat loopt uiteen van minder vlees eten en het boycotten van horeca met terrasverwarming, tot het boren van een 110 meter diep gat in de achtertuin voor de warmtepomp, zoals Amsterdammer Jaap Schoufour deed (Trouw, 5 december). En korter douchen dus.

Irritatie

Nu kan ik me er alles bij voorstellen dat die tips tot een zekere irritatie leiden. Wat zou je als burger beknibbelen op dagelijks plezier terwijl de grote leverancier van fossiele brandstof Shell bijdraagt aan klimaatschade en zelfs geen belasting hoeft te betalen.

Daarnaast zijn er ook verbaasde reacties. Hoezo vijf keer per week negen minuten douchen? Dat is wel erg lang en erg vaak. Ik ken genoeg mensen die maar twee keer per week douchen. En dan kort, een minuut of twee. Zo vuil word je nu ook weer niet van het zittende leven binnenshuis. Met wasbak en washand kom je een heel end. Aan hen is die tip niet besteed. Maar daarmee is het ook lastiger om te besparen op energie en water.

Hoe onschuldig ze ook lijken, achter die dagelijkse tips ligt een mijnenveld. En CDA-leider Buma is een der eersten die daarop gewezen heeft. Want wie gaat die aanpassingen betalen, zoals een warmtepomp, of ook een elektrische auto? En hoe sturend moet de overheid hierin zijn? In Frankrijk is het gele hesjes-protest een voorbode van wat er kan gebeuren als er in dat mijnenveld iets ontploft. De regering Macron wilde de benzineprijs verhogen. Euroloodvrij zou 3 cent stijgen, diesel 6.5 cent. Dat zou een groene belasting zijn, om de effecten van CO2-uitstoot te compenseren.

Geel tegen groen

Daarmee werd het tot een confrontatie van geel tegen groen. In Nederland speelt die tegenstelling niet, of nog niet. Maar het voorbeeld van de man die in zijn achtertuin tot 110 meter diep liet graven voor een warmtepomp en die zijn huis verder grondig liet verbouwen hiervoor, geeft te denken. Lang niet iedereen kan het zich permitteren, op grotendeels eigen kosten het huis klimaatbestendig te maken. Menigeen vreest de dag dat het een verplichting wordt. Die is dan de klos. De overheid zal hoe dan ook moeten bijdragen. Hoe gaan we de spaarpot vullen die daarvoor nodig is? Met wat extra toeslag op de brandstofprijzen misschien? En dat terwijl de benzine in Nederland zeker 10 cent duurder is dan in Frankrijk.

Hoe meer iedereen zelf doet, hoe minder reden tot dwang van overheidswege en des te meer ruimte de overheid heeft om de rest van Nederland aan een warmtepomp te helpen.

Doet u thuis ook iets om het milieu te redden?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden