Redford zoekt rechtvaardigheid, maar doet het iets te opdringerig

The Conspirator
Regie: Robert Redford. Met James McAvoy, Robin Wright, Tom Wilkinson, Kevin Kline. In 11 bioscopen.

In 1865 werd, kort na het einde van de Burgeroorlog, de (Noordelijke) Amerikaanse president Abraham Lincoln vermoord. De dader, acteur John Wilkes Booth, en zes andere mannen werden gearresteerd. En een vrouw, Mary Surratt. Zij werd ervan beschuldigd de samenzweerders, inclusief haar zoon, te hebben geholpen.

Over haar rechtszaak gaat 'The Conspirator', de achtste film van Robert Redford. De acteur, filantroop, Democraat en oprichter van het Sundance Film Festival voor independent cinema, betoont zich in zijn werk vaak maatschappelijk geëngageerd, en ook deze film staat bol van rechtvaardigheidsgevoel.

'The Conspirator' is de eerste film van productiehuis The American Film Company, dat zich ten doel stelt verhalen uit de Amerikaanse geschiedenis te hervertellen. Die zijn vooral relevant natuurlijk wanneer ze raken aan de actualiteit. Scenarioschrijver James D. Solomon betoogt dat de zaak tegen Surratt een symbolisch proces was, bedoeld om de politieke zege van de Noordelijken te onderstrepen en rebelse manoeuvres van de Zuidelijken, waartoe Surratt hoorde, te onderdrukken. Toch heeft ook een ideologisch gemotiveerde misdadiger volgens de grondwet recht op een humane behandeling en een eerlijk proces, zegt de jonge advocaat Frederick Aiken (James McAvoy). Hij neemt Surratts zaak op zich, hoe politiek gevoelig die ook mag zijn.

Solomon schreef zijn script naar verluidt ver voor 9/11, maar laat nu een verband met de langdurige opsluiting van arrestanten op Guantánamo Bay doorklinken, en gebruikt daarvoor hoekige oneliners als 'Iemand moet boeten, dat wil het volk', en 'We mogen niet handelen uit wrok'. Ze geven de film iets opdringerigs, iets wat Redfords vorige, 'Lions for Lambs', ook had.

De boodschap mag nobel zijn, de filmmakers bijten zich er wat gemakzuchtig in vast. De film neemt zo de vorm aan van een historische John Grisham-bewerking, met een verdachte (Robin Wright) die gepijnigd maar waardig de rechtszaak ondergaat, en een jurist die sociale status en persoonlijk geluk opoffert voor de zaak van zijn leven.Remke de Lange

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden