Rederijen weigeren supporters voor EK

AMSTERDAM, ZEIST (ANP) - De Zweedse rederijen die bootdiensten onderhouden met Engeland en Nederland, weigeren supporters te vervoeren naar de eindronde van het Europees kampioenschap voetbal, in juni in Zweden.

Volgens woordvoerder Hilbrink van Scandinavian Seaways is al meteen nadat duidelijk werd dat het Nederlands elftal minimaal drie wedstrijden in Gothenburg speelt, besloten geen voetbalsupporters te vervoeren. Scandinavian Seaways is de enige maatschappij die vanuit Nederland (Amsterdam) rechtstreeks vaart naar Gothenburg. Ook maatschappijen die vanuit Nederland naar andere steden in Zweden varen, zoals de Stena-lijn, nemen geen supporters aan boord.

Hilbrink benadrukt overigens dat zijn maatschappij in het verleden geen nare ervaringen heeft opgedaan met Nederlandse supporters. "Met Engelse wel. We willen echter een lijn trekken. We kunnen het niet maken Nederlandse supporters wel te vervoeren en Engelse voetballiefhebbers niet."

Slechts voor het Zweedse bedrijfsleven in Nederland maakt Scandinavian Seaways een uitzondering. "We zijn zelfs een actie gestart om Zweedse bedrijven in de gelegenheid te stellen het eigen personeel of relaties naar het EK voetbal te laten gaan" , aldus Hilbrink.

Voetbalsupporters kunnen Zweden overigens vrij gemakkelijk met eigen vervoer bereiken. Zij moeten dan wel via veerdiensten vanaf Duitsland en Denemarken reizen.

De Deense staatsrederij DSB onderhoudt dagelijks verschillende diensten tussen Puttgarden (Duitsland) en Rodby (Denemarken) en ver volgens tussen het Deense Hel singor en het Zweedse Helsing borg. Vandaar is het nog een paar honderd kilometer naar Gothenborg.

KNVB verbaasd

De KNVB is verbaasd over de weigering. "Los van het feit dat het grondwettelijk vrijwel onmogelijk is te weigeren supporters te vervoeren, frustreert dit de discussie over de veiligheidsaspecten rond het EK. Jammer, vooral omdat die discussie tot nu toe zo positief verloopt. Dit fokt onnodig de sfeer op" , reageerde woordvoerder Ger Stolk

Het stoort de KNVB vooral dat geen enkele rekening wordt gehouden met de goede naam die de supporters van het Nederlands elftal de afgelopen jaren hebben opgebouwd. "We zijn de hemel ingeprezen na het EK in Duitsland in '88 en de WK in Italie in '90. Ook Zweden zelf is erg onder de indruk over de wijze waarop wij supporters begeleiden" , aldus Stolk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden