Rederij Lovers moet aan wal koken

Rondvaartrederij Lovers in Amsterdam moet voortaan op de wal koken, maaltijdbereiding op een boot is niet langer toegestaan. Dat besliste de Raad van State gisteren in het conflict tussen de rederij en de gemeente Amsterdam.

BIJDRAGEN: ANITA LOWENHARDT

Rederij Lovers gebruikt nu een boot aan de Prins Hendrikkade, bij het Centraal Station, voor het klaarmaken van de maaltijden. Het eten is bestemd voor de zogenoemde diner-cruises en candlelight tours. Lovers is de enige rederij in Amsterdam die zelf voor toelevering zorgt, andere rondvaartdiensten maken gebruik van cateraars.

Eerder gaf de gemeente Amsterdam aan Lovers het bevel, de bedrijfskeuken aan de Prins Hendrikkade weg te halen. Sinds 1974 zijn dergelijke bedrijfsboten verboden en dit schip is met de afmetingen van ruim 26 bij 7 meter te groot, aldus de dienst binnenwaterbeheer van de gemeente. Reden voor Lovers-directeur P. Sul om toen te reageren: “Wij besteden gewoon meer aandacht aan deze rondvaarten dan andere rederijen, maar hoge bomen vangen veel wind.”

Volgens de Raad van State verbiedt de gemeente Amsterdam terecht om met een bedrijfsvaartuig een ligplaats in te nemen. Het is niet nodig voor de catering bij Lovers een uitzondering te maken, aldus de Raad van State.

Directeur Peter Sul van Lovers zei gisteren ervan overtuigd te zijn, dat er spoedig een oplossing komt voor het probleem. “Wij zijn in goed overleg met de gemeente en onderzoeken wat het beste is om met de boot te doen.”

Rederij Lovers kwam vorig jaar in het nieuws bij de start van de eigen Kennemerstrand Express, een treinverbinding tussen Amsterdam en IJmuiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden