Reddingswerkers vinden 100 lichamen in Nepalees klimmersdorp

Een Nepalese man loopt over neergestorte rotsen in de buurt van Dhunche, in het Langtang National Park. Beeld AP
Een Nepalese man loopt over neergestorte rotsen in de buurt van Dhunche, in het Langtang National Park.Beeld AP

In een afgelegen wandelgebied in Nepal, rond het toeristendorpje Langtang, hebben reddingswerkers maandag honderd lichamen gevonden van slachtoffers van de zware aardbeving in het land. Onder de doden zijn zeven toeristen, tientallen mensen worden nog vermist.

Het dorpje Langtang is populair onder toeristen die via de Langtang Trail de bergen ten noorden van de hoofdstad Kathmandu willen beklimmen. Het dorp, waar 55 huizen voor toeristen staan, is volgens persbureau Reuters helemaal weggevaagd door een lawine. Door slecht weer konden reddingswerkers het dorpje niet eerder bereiken, zei de politiechef van het district.

De toeristen zijn nog niet geïdentificeerd. Gevreesd wordt dat onder de sneeuw nog eens meer dan honderd lichamen liggen. "Vrijwilligers en politiemensen graven door twee meter sneeuw op zoek naar lichamen", aldus de politiechef.

Pad naar Mount Everest niet hersteld
De sherpa's in het gebied hebben aangegeven niet langer de route naar de Mount Everest te willen beklimmen. De route is vernietigd door een lawine en de gidsen gaan de weg niet herstellen, zeiden ze maandag. De Nepalese regering heeft het klimseizoen nog niet officieel beëindigd.

Het klimseizoen duurt nog tot eind mei, maar zonder de sherpa's is de tocht bijna onmogelijk. Zij nemen de ladders en de overige spullen mee die nodig zijn om de tocht naar de top te maken. Eind mei zou het door smeltende sneeuw te gevaarlijk worden om de Mount Everest te beklimmen.

Het begin van de Langtang Trail. Beeld ap
Het begin van de Langtang Trail.Beeld ap

Dodental
Het dodental na de aardbeving van vorige week zaterdag is inmiddels opgelopen tot meer dan 7200. Nog steeds liggen in veel afgelegen dorpen slachtoffers. Soms vinden reddingswerkers nog levende mensen onder het puin. Afgelopen weekend nog vier, onder wie een man van 101. Er zijn volgens de Nepalese autoriteiten zo'n 14.000 mensen gewond geraakt.

Een Nederlandse vrouw uit Kerkrade is als gevolg van de aardbeving overleden. Voor zover bekend zijn er nog geen andere Nederlandse slachtoffers. Wel worden ongeveer twintig Nederlanders vermist.

Nepal heeft de buitenlandse hulpverleners gezegd dat ze nog steeds welkom zijn, maar dat lokale teams het werk goed aankunnen. Volgens de Nepalese minister van Informatie Minendra Rijal gaat de focus binnenkort op het opbouwen van het land, in plaats van het reddingswerk, zei hij tegen persbureau AP. Het geld dat voor die opbouw bijeen is gebracht, wordt eerst door de staat verzameld, schreef Trouw vandaag.

Het Nederlandse team USAR.NL vertrekt vandaag, en komt woensdag thuis. De 62 Nederlanders waren als een van de eerste groepen in Nepal en kregen daarom een coördinerende rol. Het team heeft geen overlevenden gevonden, maar kon wel 'nuttig werk' doen, aldus een woordvoerder vandaag in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden