Update

Reddingsschip Sea Watch 3 mag voorlopig weer de zee op

null Beeld AP
Beeld AP

De extra veiligheidseisen waar het reddingsschip van Sea Watch van de ene op de andere dag aan moest voldoen, zijn voorlopig van tafel. De rechter vindt dat de minister in strijd met de regels van behoorlijk bestuur handelde.

Redactie

De ngo had een kort geding aangespannen nadat minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van infrastructuur en waterstaat op 2 april extra regels introduceerde voor schepen die drenkelingen uit de Middellandse Zee halen. Omdat die regels onmiddellijk ingingen, kan het schip Sea Watch 3 de haven van Marseille niet verlaten. Dat verandert door de beslissing van de rechtbank. De ngo zegt direct met voorbereidingen voor een nieuwe missie te starten.

De minister mocht de extra eisen wel introduceren, vindt de rechter. Ze motiveerde ook voldoende waarom: zo zei ze zich zorgen te maken over de veiligheid van de opvarenden. De rechter concludeert daarom ook niet dat de minister de strenge regels gebruikt om een anti-migrantenbeleid te voeren. Sea Watch spreekt wel over een dubbele agenda.

Wat de rechter het ministerie wel verwijt, is dat de ngo niet weet hoe het schip dan wél aan de eisen moet voldoen. Zo werden bestaande veiligheidseisen van toepassing verklaard, terwijl die zijn geschreven voor nieuwe schepen. Maar het schip waarmee Sea Watch bootvluchtelingen redt, is 46 jaar oud. De vraag is dus of het redelijk is om daar dezelfde eisen aan te stellen. De bestaande eisen zijn bovendien afhankelijk van het aantal personen aan boord. Omdat dat bij Sea Watch nooit van tevoren vaststaat, is het onduidelijk van welk aantal zij uit moeten gaan.

Flinke tik

Het ministerie had daarover veel duidelijker moeten communiceren richting de ngo, vindt de rechter. Ook begrijpt hij niet dat een rapport over de gebreken aan het schip langere tijd niet aan Sea Watch werd doorgestuurd. Was dat wel gebeurd, dan had de organisatie direct maatregelen kunnen nemen en had de discussie die nu is ontstaan, heel anders kunnen verlopen.

De twee partijen krijgen tot 15 augustus om alsnog een ‘constructief gesprek’ te voeren, schrijft de rechtbank in de uitspraak. Komen ze er niet uit, dan moet de minister ervoor zorgen dat de veiligheidseisen voor Sea Watch helder zijn.

Een woordvoerder van Sea Watch zegt dat de organisatie zeker bereid is tot een gesprek. De organisatie heeft behoefte aan gedetailleerde informatie over wat er van haar wordt verwacht. De woordvoerder noemt de uitspraak ‘een flinke tik op de vingers’ voor de minister. “Het is nogal wat voor een rechtbank om een minister te beschuldigen van onbehoorlijk bestuur.”

Lees ook:

Minister van Nieuwenhuizen: Geen coulance voor reddingsschip Sea Watch 3

Het meningsverschil tussen coalitiepartijen over het Sea Watch 3, dat migranten oppikt uit de Middellandse Zee, verhardt. ChristenUnie en D66 willen een overgangstermijn voor veiligheidseisen, terwijl de VVD het kabinet vraagt om de bemanning te vervolgen.

Sea Watch: minister voert een anti-migrantenagenda door reddingsschip aan de ketting te leggen

Met een kort geding probeert Sea Watch haar schip weer op zee te krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden