Reddingsplan Franse zorg

AMSTERDAM – De nieuwe Franse minister van gezondheid, Philippe Douste-Blazy, wil meer dan 15 miljard euro bezuinigen op de gezondheidszorg die in een ernstige financiële crisis verkeert. Het tekort bedraagt dit jaar meer dan 11 miljard euro. De vakbonden maken zich op voor een confrontatie.

In Frankrijk heeft niemand de huisarts nodig om een afspraak te maken met een specialist, artsen schrijven altijd te veel medicijnen voor die ook vrijwel allemaal wordenvergoed: zelfs paracetamol kostte de patiënt tot voor kort niets. Frankrijk is dan ook Europees kampioen pillen slikken en alleen Duitsland geeft meer uit aan de zorg.

De Franse gezondheidszorg is heel goed, verzekert Douste-Blazy: zo zijn wachtlijsten een vrijwel onbekend fenomeen. Maar als er niets gebeurt dan gaat de Securité sociale, zoals het stelsel heet, ten onder. In het somberste scenario bedraagt het tekort in 2010 minstens 27 miljard euro.

,,Dan hebben we een stelsel met twee snelheden”, waarschuwde Douste-Blazy maandagavond in het veelbekeken tv-programma 100 minutes pour convaincre, 100 minuten om te overtuigen. ,,Dan krijgt degene met het laagste inkomen de slechtste zorg.”

Het mes gaat er dus in; de premies van de helft van alle gepensioneerden gaan omhoog, en wie meteen naar de specialist wil zal meer moeten betalen. Per consult wordt één euro extra in rekening gebracht, het gebruik van merkmedicijnen moet veel minder en onterecht ziekteverzuim zal strenger worden aangepakt.

In 100 minutes ging de minister in debat met onder anderen de internist Patrick Pelloux, die afgelopen zomer als eerste alarm sloeg over personeelsgebrek op de eerste hulp-afdelingen toen duizenden bejaarden overleden tijdens een ongekende hittegolf. Volgens Pelloux, actief voor de Parti Socialiste, was de ramp voor een deel het gevolg van bezuinigingen, de rechtse regering hield het op overmacht en de 35-urige werkweek, een erfenis van links.

Douste-Blazy benadrukt dat er een 'gemeenschappelijke wil is om er samen uit te komen', maar de vakbonden hebben voor 5 juni acties aangekondigd. Dat is een paar dagen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement die mogelijk uitdraaien op een nieuwe oorvijg van de kiezer voor een regering die het heeft voorzien op de verworven rechten. Ook de gematigde CFDT, die de vorig jaar de bezuinigingen op de riante pensioenen nog steunde, reageerde kritisch. Volgens analisten zal Douste zijn doel niet halen omdat de maatregelen niet ver genoeg gaan. Het tekort van de Franse gezondheidszorg maakt een zesde van Frankrijks totale begrotingstekort uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden