Reddingsboei voor ondernemers die schade hebben op hun renteswaps

Banken hebben tienduizenden ondernemers gedupeerd door ze onnodige financiële producten te verkopen. Stichting Renteswap roept ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb'ers) op tot actie. Initiatiefnemer Dick Bos legt uit.

Waarom dit initiatief?

"We willen bekijken of benadeelde bedrijven een rechtszaak kunnen aanspannen tegen hun bank. Veel mkb'ers hebben op advies van de bank zogenoemde renteswaps gekocht. Normaal gesproken hebben leningen een variabele rente, maar met een renteswap leg je het percentage vast. Als de variabele rente hoger is dan dat percentage, is dat voordelig voor bedrijven. Maar door de crisis is de variabele rente veel lager dan de vastgelegde percentages. En als mkb'ers van hun lening af willen, moeten ze de bank torenhoge boetes betalen."

De ondernemers zetten zelf hun handtekening onder het koopcontract.

"De bank heeft een zorgplicht. Als ze een product verkopen, moeten ze uitleggen wat de risico's zijn en zorgen dat de klant begrijpt wat hij koopt. Dat is bij veel mkb'ers het probleem. Zij zijn niet deskundig genoeg om te begrijpen wat de risico's zijn van een renteswap. Daarom is het niet volledig hun schuld als ze in de problemen komen.

"De rechtbank in Den Bosch besloot twee weken geleden dat de Rabobank niet aan die zorgplicht heeft voldaan. Een melkveehouder hoeft de schade op zijn renteswap daarom maar voor 40 procent te betalen aan de bank. De rest, 170.000 euro, moet de Rabobank ophoesten. Omdat de ondernemer ook zelf verantwoordelijk is, wordt niet de hele schade verhaald op de bank. Met ons meldpunt willen we bedrijven ook bewuster maken van de risico's."

Hoe groot is de schade?

"Volgens de Autoriteit Financiële Markten hebben tienduizenden bedrijven renteswaps gekocht. Als al die bedrijven hun lening stopzetten en een boete krijgen, is de schade zo'n vier miljard euro. We helpen in eerste instantie mkb'ers, omdat die het vaakst problemen hebben. Maar ook andere bedrijven kunnen melding maken."

Wat kunnen bedrijven van de stichting verwachten?

"Een jurist bekijkt de situatie van het bedrijf dat contact opneemt. Als die zich leent voor een individuele rechtszaak, helpt het advocatenkantoor het bedrijf verder. Komt de mkb'er niet in aanmerking voor een directe claim, dan kan hij zich aansluiten bij de massaclaim. Die willen we indienen namens zo veel mogelijk mkb'ers. Die massaclaim is gericht tegen de Rabobank, omdat die de meest renteswaps heeft verkocht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden