Reddingsactie wordt politiemedewerker fataal

(Novum) - Een 57-jarige medewerker van de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is vorige week donderdag plotseling overleden. Hij had vermoedelijk de ziekte van Weil opgelopen bij zijn werkzaamheden na een fatale botsing tussen een speedboot en een binnenvaartschip, ruim twee weken geleden op het Prinses Margrietkanaal bij Grouw, meldt de Friese brandweer.

De ziekte van Weil wordt ook wel rattenziekte genoemd en wordt veroorzaakt door een bacterie. De belangrijkste verspreider is de bruine rat, maar ook muskusratten en muizen kunnen de bacterie bij zich dragen. Mensen die in aanraking komen met oppervlaktewater, zoals duikers, of met besmette dieren lopen een verhoogd risico.

Bij de aanvaring is een tijd gezocht naar een opvarende van de speedboot. Duikers van de KLPD en brandweer zochten langdurig naar de man, die uiteindelijk bleek te zijn verdronken.

Deze week worden alle brandweerduikers in Friesland geïnformeerd over de beroepsziekte. Samen met de GGD worden voorlichtingsavonden georganiseerd. Vorig jaar waren er zeven bevestigde gevallen in Friesland van besmetting met de ziekte van Weil, waarvan een met fatale afloop.

Een Friese brandweerduiker is na het overlijden van de KLPD-medewerker met mogelijke verschijnselen van de ziekte van Weil in een ziekenhuis opgenomen. Hij vertoont inmiddels geen ziekteverschijnselen meer. Onderzoek moet uitwijzen of hij en de overleden politieman besmet zijn geweest met de bacterie.

De ziekte begint met hoge koorts en spierpijn in de kuiten. Ook is vaak sprake van ernstige hoofdpijn en treedt in de helft van de gevallen geelzucht op. Besmetting kan worden voorkomen door het dragen van rubberlaarzen en handschoenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden