Redding van thuiszorg kan ook door anderen

Buurtzorg Nederland springt in het gat, maar concurrenten ook

In steeds meer gemeenten houden mensen die van thuiszorg afhankelijk zijn hun vertrouwde hulp. Maar op veel plekken is dat nog uiterst onzeker.

Het gaat om plaatsen waar thuiszorgreus TSN nog actief is. Het bedrijf ging ten onder, maar de ongeveer 10.000 medewerkers poetsen door totdat de curatoren het faillissement hebben afgehandeld.

Uiterlijk morgen willen de curatoren duidelijkheid of gemeenten instemmen met een opvolger van TSN. Buurtzorg Nederland kondigde eerder aan deze opvolger te worden, met behoud van driekwart van het personeel.

Het bedrijf van zorgvernieuwer Jos de Blok onderhandelt nog volop - het liet gisteren in De Volkskrant weten al 1500 banen te hebben zeker gesteld. Dat kan wellicht nog oplopen, maar De Blok schat in dat hij maximaal slechts 4000 van de 10.000 TSN'ers kan overnemen.

Inmiddels blijken in verschillende gemeentes andere kapers op de kust. In Nijmegen neemt een nieuwe zorgorganisatie, voortgekomen uit TSN, de 200 thuiszorgmedewerkers over die op dit moment zo'n 1500 adressen bedienen. In het Gelderse Bronckhorst, gisteren het toneel van een FNV-demonstratie voor behoud van TSN, hebben twee andere bestaande thuiszorgclubs beloofd het personeel over te nemen. Hetzelfde gebeurt in Drentse gemeenten als Meppel en Hoogeveen. Utrecht liet maandag ook al weten niet met Buurtzorg in zee te gaan.

Staatssecretaris Van Rijn zei het gisteren toe te juichen als de TSN-medewerkers hun baan en vaste klant behouden - of dat nu via Buurtzorg is of via een concurrent. Hij overlegt binnenkort met de thuiszorgsector over een algemene maatregel van bestuur, waarin hij de voorwaarden voor fatsoenlijke onderhandelingen over thuiszorg wil vastleggen. Vorig jaar legde oud-vakbondsman Doekle Terpstra al de basis voor die voorwaarden, met een code waaruit onder meer valt af te lezen dat het uurtarief voor een goede thuiszorgorganisatie al snel neerkomt op 23 euro per uur (zie kader). Een wettelijk minimum wordt dat waarschijnlijk niet; gemeenten en thuiszorgclubs moeten dat onderling uitmaken. TSN kwam vorig jaar juist in zwaar weer omdat veel gemeenten een laag tarief bedongen, terwijl de thuiszorgreus door de rechter werd teruggefloten toen hij eenzijdig de lonen wilde verlagen.

Thuiszorgkoepel BTN vindt dat Buurtzorg het ten onrechte doet voorkomen dat een thuiszorgclub voor 21 euro per uur zou kunnen rondkomen met het huidige personeel. Buurtzorg maakt bij de onderhandelingen ook aanspraak op extra zorgpotjes, waardoor het werkelijke tarief op 23 euro zou komen. Directeur Dianda Veldman van patiëntenfederatie NPCF riep beide organisaties gisteren op niet onderling te blijven strijden, maar samen een oplossing te gaan zoeken.

Tientje uurloon, de kosten zijn ruim het dubbele

Wie gaat werken in de thuiszorg begint met een tientje per uur. Waarom willen thuiszorgbonzen dan minstens 23 euro van de gemeentes? Dat rekende Doekle Terpstra, lid van de commissie die de decentralisatie begeleidt, vorig jaar voor in een 'code' voor verantwoorde thuiszorg. Bij dat tientje komt nog omgerekend 2 euro aan vakantiegeld, eindejaarstoeslag en reiskosten. De werkgever betaalt aan premies een kleine 3 euro per uur. De uren waarop thuiszorgmensen niet direct productief zijn - van ziekte tot opleiding - zijn goed voor ruim 3,5 euro. Daarmee ligt de uurprijs al boven de 18,50 euro. De overhead bij de thuiszorgorganisatie berekende Terpstra op ruim 3 euro. Dat levert een uurprijs op van bijna 22 euro voor een beginner. Omdat het gros van de medewerkers al langer actief is, was de echte modeluurprijs vorig jaar 22,50 euro. Rekening houdend met een gemiddelde loonstijging van 1,6 procent komt die prijs dit jaar vlak onder de 23 euro. Een thuiszorgorganisatie die 21 euro ontvangt voor 500 klanten die gemiddeld 4 uur per week zorg krijgen, verliest op die zorg jaarlijks twee ton.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden