Redding IJsselmeerziekenhuizen nabij

BUSSUM (ANP) - De IJsselmeerziekenhuizen lijken definitief gered. De MC Groep zal de instelling overnemen. Alle betrokken partijen hebben een akkoord bereikt over de toekomst van de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.

Dat meldde de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter vrijdag. Winter had zijn aanstaande partners donderdag een ultimatum gesteld. De MC Groep is nu nog afhankelijk van de steun van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die eerder een verzoek om steun (29,5 miljoen) afwees.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de NZa gevraagd om terug te komen op deze weigering nu er een aangepast verzoek om steun ligt. De minister zei vrijdag na afloop van de ministerraad te hopen dat de zorgautoriteit nu wel over de brug komt, al heeft deze wel het laatste woord.

Vertegenwoordiger

Dat er in de raad van toezicht een vertegenwoordiger van de overheid komt, stemt Klink tevreden. Deze zal vooral kijken naar de continuïteit van de zorg en de financiën. Ook is nu zeker dat bij een verkoop van delen van het ziekenhuis de opbrengsten terugvloeien naar de zorg. In de raad van toezicht is de MC Groep met drie leden vertegenwoordigd. Naast de overheid hebben ook de ondernemingsraad en de patiëntenraad een zetel.

Het verzoek om steun behelst dit keer ,,enkele miljoenen euro minder'' dan bij de eerste aanvraag, aldus een woordvoerder. In het aangepaste plan is geld voor renovatie van de ziekenhuizen en de operatiekamers, die vorig najaar moesten worden gesloten.

Toezicht

De MC Groep zal de Inspectie voor de Gezondheidheidszorg vragen om consequent toezicht uit te oefenen op de medische kwaliteit. Winter: ,,Wij hebben er alle belang bij dat de mensen snel meer vertrouwen in het ziekenhuis krijgen.''

De NZa gaat het aangepaste plan onderzoeken. Volgens de NZa bevatte de eerste editie van het plan onjuistheden en onvolkomenheden en was de ingediende begroting niet realistisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden