Redactrices morren op verjaardag van de Volkskrant

“Of de redactrices kwaad zijn? Ja. Dat is helemaal geen irrelevante vraag,” zegt Jet Bruinsma, chef Haagse redactie bij de Volkskrant. Bruinsma's collega's bevestigen dat er 'flink wat ophef' onder de Volkskrant-journalisten van de vrouwelijke kunne is. De hoofdredactie van de jubilerende krant schildert hun rol in de totstandkoming van de krant wel erg negatief af in interviews met andere bladen, grommen de dames. En ze komen al zo slecht aan bod.

ROMANA ABELS

Vooralsnog is het een “informeel oproer”, dat zich “niet alleen onder vrouwen afspeelt”, zegt chef onderwijs Robert Sikkes. Maar de hoofdredactie is er op een redactievergadering, afgelopen woensdag, wel op aangesproken. “Ik betreur het dat de hoofdredactie in Vrij Nederland zegt dat vrouwen niet kunnen schrijven, maar dat ze dat zelf nooit eerder tegen ons heeft gezegd”, meent redactrice Xandra van Gelder.

Van Gelder vindt het “pijnlijk, dat blijkt dat de hoofdredactie niet trots is op zijn redacteuren, terwijl de Volkskrant op het moment toch de best lopende krant van Nederland is. Ik lees liever in een andere krant dat ze trots op me zijn, in plaats van dat ik een zeven min ben.”

Zelf in het nieuws staan, kan pijnlijke gevolgen hebben, merkt de hoofdredactie van Volkskrant bij het 75-jarig jubileum van de krant. “Alle negatieve uitspraken zijn uitvergroot”, verklaart hoofdredacteur Pieter Broertjes. Het jubileum, dat met een speciale bijlage, een boek en interviews in andere kranten wordt gevierd, heeft geleid tot een hernieuwde opleving van het verzet tegen de macho-cultuur op de redactie van de Volkskrant.

Eerste steen des aanstoots was het uitnodigingenbeleid voor het jublileum-concert, dat morgen wordt gehouden. Daar werd slechts een selectie van de redactie bij uitgenodigd, en tot grote schrik van redactrices waren het voornamelijk mannen wie deze eer te beurt viel.

Vervolgens kwam deze maand het jubileum-nummer van de Volkskrant uit, waarin slechts één van de elf artikelen door een vrouw was geschreven. Elf van de dertien columns waren van de hand van een man. Ook in de eerste nieuwe kunst- en boekenbijlage heeft geen enkele vrouw mogen publiceren.

En nadat de dames deze kwesties intern aan de orde hadden gesteld, reageerde Broertjes in Vrij Nederland met de uitspraak dat hij de ophef wel kon begrijpen, maar dat zijn adjuncten Paul Brill en Jan Tromp menen dat “die vrouwen eerst maar eens moeten leren schrijven”.

Dergelijke uitspraken liggen bij de Volkskrant bijzonder gevoelig. Daar heeft jarenlang een sfeer geheerst waarin uitsluitend mannen de dienst uitmaakten. Voormalig hoofdredacteur Harry Lockefeer verklaarde bijvoorbeeld in een interview met het maandblad Opzij, vier jaar geleden, dat hij best genegen was vrouwen op chefsposities te benoemen, maar dat dat helaas onmogelijk was: hij kende geen vrouwen op zijn redactie met die ambitie. De vrouwen op de redactie meenden beter te weten.

Van Gelder: “Er is na het vertrek van de vorige hoofdredactie veel veranderd. Vrouwen worden vaker benoemd. Maar in informele vergaderclubjes, of wanneer er advies wordt gevraagd, heb ik vaak de indruk dat ze vergeten dat hier ook vrouwen werken.”

Maar het gaat niet alleen over vrouwen. In de jublieumbijlage hekelde adjunct-hoofdredacteur Jan Tromp deeltijdjournalisten. Redactrice Ineke Jungschleger: “Ik werk ook in deeltijd. Daar heb ik nooit klachten over gekregen.”

In Vrij Nederland zei Pieter Broertjes dat het op de redactie vaak “een ingeslapen zooi” is.

Bij nadere informatie is er volgens de hoofdredacteur weinig aan de hand. Ja, inderdaad, hij had niet goed opgelet toen hij de uitnodigingen voor het jublileumconcert verstuurde. De redactie moet er een beetje aan wennen zelf in de publiciteit te staan. “We hebben het allemaal uitgepraat. Dat ik in Vrij Nederland zeg dat mijn collega-hoofdredacteuren menen dat vrouwen niet kunnen schrijven, is een uitvergrote uitspraak. We maken hier met plezier elke dag een krant. En die kwestie van die jubileum-concert-uitnodigingen is rechtgezet. Er komen behoorlijk wat vrouwen, kan ik u vertellen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden