Red het orgel, sponsor een pijp

De commissie Red het Orgel is afgelopen week een sponsoractie begonnen om de restauratie van het monumentale Kam-orgel in de Grote Kerk in Dordrecht te bekostigen. Liefhebbers kunnen via de website www.redhetorgel.nl een pijp van het orgel uit 1859 sponsoren. Dat kan al vanaf 15 euro voor een klein pijpje tot 3000 euro voor de grootste.

Voor de restauratie is ongeveer een half miljoen euro nodig. Volgens een woordvoerder van de commissie zijn er de afgelopen dagen flink wat toezeggingen binnengekomen en staat de teller op ongeveer 10.000 euro. De restauratie staat gepland voor eind volgend jaar. ,,Eerst moet Monumentenzorg nog groen licht geven“, zegt organist Cor Ardesch.

Het orgel kent een lange geschiedenis. De orgelbouwer Nicolaas van Hagen uit Antwerpen kreeg in 1671 de opdracht tot de bouw ervan. Uiteindelijk werd het instrument door de Dordtse orgelmaker Carl Jacobsz. Pellereyn vervaardigd. In 1859 werd door W.H. Kam uit Rotterdam een nieuw orgel gebouwd in de oude kassen: het majesteuze Kam-orgel.

Het instrument is in 1987 als eens gerestaureerd. Later bleek dat dit onvoldoende is geweest om het orgel optimaal en voor langere tijd te behouden. Door inzakkende pijpvoeten dreigt bijvoorbeeld het gevaar dat de ophanging afscheurt en de pijpen los komen te staan. Ook raakt het orgel door beschadigingen steeds vaker ontstemd. Steeds opnieuw stemmen, wat alleen de gevolgen en niet de oorzaak oplost, is slecht voor het pijpwerk. Monumentenzorg onderkent de problemen, maar heeft niet de financiële middelen. ,,Zelfs al zou het rijk subsidie geven, dan is deze actie nog steeds nodig. Want hooguit vijftig procent van de kosten zou via subsidies betaald worden“, aldus Ardesch.

De restauratie gaat ongeveer vijf jaar duren. Tussen de werkzaamheden door moet het instrument namelijk gewoon bespeelbaar blijven. Het orgel wordt niet alleen op zondag tijdens de kerkdienst bespeeld, er staat ook een flinke reeks concerten op het programma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden