RED-dieet helpt tegen ADHD

Spelende kinderen (D. Sharon Pruitt, Creative Commons) Beeld
Spelende kinderen (D. Sharon Pruitt, Creative Commons)

Veel ouders zullen bevestigen dat hun kroost begint te stuiteren van veel snoep en frisdrank. Maar bij kinderen met ADHD kunnen melk, tarwe en tomaten hiervan ook de oorzaak zijn. Dan helpt een hypo-allergeen dieet vaak.

Kinderen met ADHD zijn sterk gebaat bij het zogeheten RED-dieet, zo blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit. Bij tweederde van de kinderen die het dieet hebben gevolgd is na vijf weken geen sprake meer van ADHD.

Voor het onderzoek zijn honderd kinderen met ADHD verdeeld in een dieetgroep en een controlegroep. De kinderen in de controlegroep hebben advies gekregen over gezonde voeding. De dieetgroep volgt vijf weken lang het Restricted Elimination Diet (RED). Alle voedingsmiddelen waarop kinderen kunnen reageren, worden gedurende vijf weken weggelaten. Zo kan bij een kind met ADHD worden vastgesteld of voeding zijn gedrag beïnvloedt. Als dat zo is, mogen ze afzonderlijke voedingsmiddelen stuk voor stuk weer eten. Dan blijkt op welk specifiek voedingsmiddel een kind reageert.

Het dieet van de kinderen bestaat uit water, rijst, wit vlees en bepaalde soorten fruit en groente. Ander voedsel, zoals tarwe, tomaat, sinaasappels, eieren en zuivel mogen de kinderen niet eten, omdat ze er allergisch voor kunnen zijn.

Een kinderarts, die niet weet of hij een kind uit de dieetgroep of de controlegroep voor zich heeft, beoordeelt met een standaard ADHD-scorelijst het gedrag van de kinderen aan het begin en het einde van de studie. Bij 64 procent van de kinderen is na het volgen van het dieet geen sprake meer van ADHD. In de controlegroep is geen verschil in gedrag van de kinderen meetbaar. Leerkrachten en ouders die eveneens vragenlijsten invullen, melden ook grote verbeteringen in het gedrag van de kinderen die het dieet volgen.

Zo'n 3 tot 5 procent van alle kinderen heeft ADHD. Zij zijn vaak erg druk, impulsief en snel afgeleid, waardoor ze moeilijkheden thuis en op school hebben. Het is niet te genezen, maar met medicijnen en gedragstherapie kunnen de symptomen worden beperkt. Het RED-dieet kan het medicijngebruik van de kinderen fors verminderen, denken de onderzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden