Red de vissen in de oceaan, koop een originele zonnebril

MAAIKE VELDMAN

Tim Holland en Robbert Wefers Bettink, twee Nederlandse jongens die zijn opgegroeid met de zee, kwamen tijdens surfavonturen steeds vaker in de knoop met plastic. Volgens de mannen is plastic waardevol goed, dat vooral niet in de oceaan moet drijven en in de magen van vissen en zeezoogdieren terecht moet komen. Een beetje uit eigenbelang en een beetje uit idealisme begonnen ze een zoektocht naar de eventuele oplossing: mínder plastic soep, méér zee.

Tim nam het voortouw. "Op verschillende surftrips zag ik het probleem van plasticvervuiling met eigen ogen. Met name op het Indonesische eiland Bali; onvoorstelbaar wat daar elke dag aanspoelt op het strand. Maar ook in Midden-Amerika, Afrika en zelfs in Europa ontkom je er niet aan."

Hij benaderde zijn vriend en modeontwerper Robbert om samen een collectie zonnebrillen te maken van biologisch materiaal. Nu - tien maanden, een crowdfundactie en 2 pop-up shops later - hebben ze al bijna 500 brillen verkocht. Het duo wil de opbrengst gebruiken om de mentaliteit wat betreft plastic te veranderen.

"Ideaal gezien scheppen we het plastic uit de oceaan en maken er brillen van. Helaas gaat dat niet, want dan kun je geen kwaliteit garanderen. We werken nu samen met het Amerikaanse bedrijf Terracycle om geschikt plastic afval in te zamelen waarvan we onze brillen kunnen maken. We willen laten zien wat er mogelijk is met plastic afval. Hopelijk inspireert dat de industrie om daar op in te spelen."

Hoewel de naam Dick Moby anders doet vermoeden, zijn de zonnebrillen allesbehalve groot en grof. Het design is strak en minimalistisch. Online kun je de zonnebrillen kopen om je steentje bij te dragen aan het goede doel: 10 procent van de opbrengst gaat naar de Surfrider Foundation. Zonnebrillen met voordelen zijn er ook. Bijvoorbeeld inclusief een barbecue etentje (110 euro) of een avondje stappen (500 euro). En voor maar liefst 3500 euro kun je zelfs je eigen zonnebril ontwerpen.

De crowdfunding loopt nog tot 20 april, op www.indiegogo.com

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden