Rector Vrije Universiteit stapt op

Rector magnificus Lex Bouter van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is gisteren opgestapt. Hij ziet zichzelf niet als degene het onderwijsniveau van de universiteit weer omhoog kan brengen.

Bouter legde zijn functie neer na een beraad met het college van decanen donderdag. De decanen, die leiding geven aan de faculteiten van de VU, stuurden eerder deze week een brief naar de raad van toezicht waarin zij lieten weten dat een meerderheid geen vertrouwen meer had in het bestuur van de universiteit. Daarin zitten behalve Bouter, Bernadette Langius en voorzitter René Smit.

Aanleiding voor de vertrouwensbreuk is een intern rapport over de manier waarop de universiteit wordt bestuurd, dat begin dit jaar gepubliceerd werd. De (externe) onderzoekers concludeerden onder meer dat de afstand tussen bestuurders en werkvloer te groot is en dat de 'onderwijsvisie' van de universiteit niet duidelijk genoeg is.

Het rapport was bedoeld als oefening voor de 'instellingstoets' die de universiteit later dit jaar zal ondergaan. Tijdens zo'n toets moet een universiteit of hogeschool aan onderwijskeurmeester NVAO laten zien dat zij de kwaliteit van hun onderwijs goed bewaakt. Als de VU voor de test zakt of hem afblaast, moet een aantal van haar opleidingen die eerder werden goedgekeurd alsnog aanvullend gecontroleerd worden.

In een persbericht van de universiteit zegt Bouter dat de VU "nu behoefte heeft aan een rector met een sterk onderwijsprofiel".

Het rommelt al langer op de Vrije Universiteit. Vorig jaar kondigde het bestuur een reorganisatie aan waarbij een paar honderd arbeidsplaatsen moeten verdwijnen bij de ondersteunende diensten van de universiteit. Tijdens de opening van het academisch jaar in september protesteerden 'Verontruste VU'ers' tegen wat zij een 'doorgeslagen managementcultuur en efficiency-denken' noemden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden