Rector Islamitische Universiteit: Westen zat achter coup

De omstreden rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam noemt Amerika en Europa medeplichtig aan de coup in Turkije.

NIELS MARKUSWILFRED VAN DE POLL en REDACTIE BINNENLAND

Volgens Ahmet Akgündüz, de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam, is de mislukte coup in Turkije het werk van het Westen. In een toespraak aan een Turkse universiteit zei hij afgelopen maand dat Amerika en Europa achter de couppoging van 15 juli zitten en dat zij werden gesteund door de Gülenbeweging. De speech is te lezen op de site van de Turkse krant Yeni Gün. Akgündüz noemt Gülenaanhangers verraders, rovers en anti-islamitisch en hij vindt dat zij zeer zwaar gestraft moeten worden. Volgens Akgündüz komt het Turkse presidium van geloofszaken Diyanet binnenkort met een religieus oordeel over de 'bende' van 'ongelovigen'.

Akgündüz zegt verder dat 70 procent van de Nederlanders zou hebben gehoopt dat de coup zou slagen. Daarvoor haalt hij een opiniestuk van Turkije-expert Erik-Jan Zürcher in NRC Handelsblad aan. Volgens de rector zou Zürcher willen dat president Erdogan ten val komt, omdat die de invloed van de islam wil vergroten. Zürcher schreef weliswaar in het NRC-stuk dat Turkije beter geen EU-lid kan worden en dat het in het land 'heel wat makkelijker is een gebedsruimte te vinden dan een verkooppunt voor alcohol'; nergens schreef hij dat hij betreurde dat de coup niet is geslaagd. In een reactie op Akgündüz' toespraak zegt Zürcher: "Ja, het zou goed zijn als Erdogan zou verdwijnen. Maar niet anders dan met democratische middelen."

De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam, niet te verwarren met de Islamitische Universiteit Europa waartegen een fraudezaak loopt, kwam de afgelopen jaren vaker in opspraak. Akgündüz deed controversiële en discriminerende uitspraken over Koerden, joden, homo's, alevieten en Armeniërs. De Tweede Kamer riep op de accreditatie van de universiteit in te trekken, maar dat kan alleen als het onderwijs ondermaats is. Afgelopen donderdag organiseerde de universiteit, die islamitische theologie en imamopleidingen geeft, een cursus '15 juli: Het verraad van de coup en de toekomst van de islam'.

In zijn toespraak vertelt de rector ook over een recente ontmoeting met president Erdogan. Akgündüz zou zijn zorg hebben geuit dat de Gülenbeweging een 'gevaarlijke zet' voorbereidt. Erdogan antwoordde dat de maanden voor de coup nauwelijks Gülenisten op vakantie naar Turkije gingen. "Zij wilden in juli komen, om feest te vieren als de coup geslaagd was."

Akgündüz staat bekend als Erdogan-aanhanger. In het verleden werd de Islamitische Universiteit ook met de Gülenbeweging in verband gebracht. Erdogan en Gülen waren ooit bondgenoten, maar sinds enkele jaren probeert Erdogan de invloed van Gülenisten in te perken, met als climax de zuiveringen na de couppoging.

Saillant is dat rector Sait Çelik van de U¿ak Universiteit, waar Akgündüz zijn toespraak hield, kort na de speech werd opgepakt op verdenking van deelname aan de Gülenbeweging. Bij de aankondiging van Akgündüz noemde de rector Gülen nog 'een pion van buitenlandse mogendheden'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden