Rector Islamitische Universiteit op het matje bij Asscher

Minister Asscher (integratie) wil opheldering van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) na uitspraken van rector Ahmet Akgündüz. Gisteren ontstond commotie nadat NRC Handelsblad schreef dat Akgündüz 'antiwesterse waarden' verspreidt. Verschillende Kamerleden vroegen zich af wat dat betekent voor de imams die Akgündüz op de IUR opleidt.

Akgündüz geeft in een publicatie over islamitische jurisprudentie legitimering voor steniging. Ook zou de rector onverdraagzaamheid prediken in een pamflet dat hij schreef over de demonstaties tegen het Turkse regeringsbeleid deze zomer. De demonstranten betitelt hij als 'goddelozen', 'moskeevijandige architecten', 'aanhangers van Assad die moslims doden' en 'mensen met een westerse levensstijl'. Tegenstanders van premier Erdogan acht hij 'vijand van hun religie en vaderland'. "Ik maak mij ernstig zorgen over wat daar gedoceerd wordt", zei VVD-kamerlid Malik Azmani gisteren tijdens het kamerdebat over integratie. CDA en PvdA vielen hem bij. "Het is de bedoeling dat daar polderimams worden opgeleid, niet imams die antiwesterse waarden prediken", aldus PvdA-kamerlid Keklik Yücel.

Minister Asscher uitte ook zijn verbazing over de uitlatingen, "die op geen enkele manier stroken met de kernwaarden van onze samenleving." Hij wil in gesprek met de IUR om Akgündüz de kans te geven zijn uitspraken terug te nemen of uit te leggen. Anders staat wat de minister betreft de opleidingsbevoegdheid van de onderwijsinstelling op de tocht.

De IUR was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar heeft eerder laten weten achter de rector te blijven staan.

(Trouw)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden