Rector Islamitische Universiteit belooft commotie te voorkomen

Een lezing op de Islamitische Universiteit Rotterdam. Beeld ANP
Een lezing op de Islamitische Universiteit Rotterdam.Beeld ANP

De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) heeft beloofd dat hij geen uitspraken meer zal doen die tot commotie leiden. Doet hij dat wel zonder dat het college van bestuur of de raad van toezicht daar iets tegen doet, dan zullen de ministers Jet Bussemaker (Onderwijs) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) daar tegen optreden.

Dat kondigden de ministers vandaag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder dit jaar ontstond ophef over mogelijk anti-Westerse en ondemocratische opvattingen die Ahmet Akgündüz had geuit. De onderwijsinspectie heeft vertegenwoordigers van de IUR aangesproken op de uitlatingen van de rector. Zowel de baas zelf als de IUR-delegatie heeft toegezegd dat de rector geen dingen meer zal zeggen die commotie veroorzaken.

Ook heeft de universiteit tegen de inspectie gezegd de basiswaarden van de democratische rechtsstaat te onderschrijven. Volgens de ministers heeft de inspectie geen aanwijzingen gevonden dat het onderwijs aan de IUR in strijd zou zijn met deze waarden. Ook is er geen aanleiding om te denken dat er iets mis is met de kwaliteit van het onderwijs aan de IUR.

Wet op Hoger Onderwijs veranderen
De ministers willen wel de Wet op Hoger Onderwijs veranderen om ook niet-bekostigde instellingen, zoals de IUR, te kunnen aanpakken als deze niet voldoende aandacht schenken aan het respect voor de basiswaarden van de democratische rechtsstaat. Zo'n instelling kan in het uiterste geval de accreditatie kwijtraken, waardoor de opleiding geen geldende diploma's kan verstrekken en studenten geen recht op studiefinanciering hebben.

Nederlandse alevieten hadden aangifte tegen de rector gedaan wegens het aanzetten tot haat. Maar het Openbaar Ministerie heeft die aangifte geseponeerd, aldus de ministers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden