Update

Rector Islamitische Uni: dialoog met niet-moslims is onmogelijk

Ahmet Akgünduz. Fragment uit een filmpje van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Beeld IURTV
Ahmet Akgünduz. Fragment uit een filmpje van de Islamitische Universiteit Rotterdam.Beeld IURTV

De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) spreekt niet alleen vijandig over tegenstanders van de Turkse regering. Ahmed Akgündüz, donderdag nog op de vingers getikt door minister Asscher, ziet ook weinig heil in dialoog met andersgelovigen.

Robin de Wever

In een artikel op zijn website stelt Akgündüz dat dialoog niet mogelijk is met 'iedereen die de zes principes van het geloof en de vijf voorwaarden van de islam niet accepteert' - kortom: iedereen die iets anders aanhangt dan de soennitische islam.

Voor bepaalde alevitische moslims geldt wat hem betreft dezelfde regel. 'Wat zij slachten kan men niet eten', waarschuwt hij. 'Onze dochters kunnen wij niet aan hen ten huwelijk geven.' In het artikel pleit hij tegen de bouw van een omstreden soennitisch-alevitisch moskeecomplex in een stad nabij Ankara. Dat mag er niet komen: alevieten en rechtgeaarde moslims zouden geen godshuis kunnen delen. Ook in het Turkse parlement waren zijn uitspraken al aanleiding voor discussie.

Alevieten: zo hoort een rector niet te spreken
Akgündüz' waarschuwing voor andersgelovigen is tegen het been van alevieten, een islamitische minderheidsstroming. 'Je mag van een rector van een Nederlandse universiteit verwachten dat hij streeft naar nuance', vertelt Nurettin Altundal van de alevitische koepelorganisatie HAKDER aan Trouw.nl. 'Dat doet hij dus niet. Hij keurt iedereen die iets anders gelooft af.'

Altundal: 'Naar de buitenwereld presenteert hij zich als een keurige en verdraagzame moslim. Intern laat hij een heel ander geluid horen. Het zou erg zijn als imams-in-opleiding deze ideeën overnemen.' HAKDER zoekt momenteel uit of Akgündüz vervolgd kan worden voor smaad en het aanzetten tot discriminatie. Vrijdag gaat ze protesteren bij het gebouw van de IUR.

Partijen willen onderzoek naar 'anti-westerse' attitude
Akgündüz raakte donderdag in opspraak door een artikel in NRC Handelsblad. De krant citeerde onder meer uit een pamflet waarin hij van leer trekt tegen Turkse anti-regeringsbetogers. De protesten in het Gezi-park in Istanbul zijn volgens de rector het werk van 'goddelozen', 'moskeevijandige architecten', 'aanhangers van Assad die moslims doden' en 'mensen met een westerse levensstijl'. Tegenstanders noemt hij vijanden van hun 'religie en vaderland'.

Minister Asscher liet donderdagmiddag al weten dat hij niet gelukkig is met Akgündüz' visie op de Turkse betogers. In de Tweede Kamer zei hij dat de IUR zich voor haar rector zal moeten verantwoorden. Als de instelling dat niet doet, komt ze volgens Asscher in de problemen. De Kamerfracties van VVD, PvdA en CDA willen dat Asscher uitzoekt of er ook 'anti-westerse' geluiden klinken tijdens colleges.

De Islamitische Universiteit is onderdeel van Diyanet, het Turkse presidium voor godsdienstzaken, en biedt sinds maart erkende HBO- en WO-opleidingen voor imams en islamitische geestelijk verzorgers. De Islamitische Universiteit en Akgündüz waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Overigens staan op de website van de IUR ook teksten die wel pleiten voor dialoog tussen moslims en niet-moslims.

UPDATE 18/10: De Islamitische Universiteit laat middels een persbericht weten dat ze verontwaardigd is over de 'beschuldigingen geadresseerd aan haar rector'. Het artikel over het alevitische moskeecomplex is volgens de IUR allesbehalve discriminerend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden