Rector Ariënskonvikt uit functies ontheven

Het plotse vertrek van rector Schnell van het Ariënskonvikt maakt het nog maar eens duidelijk: de opleiding gaat dicht. „Zo gaat dat in de kerk.”

Van onze redactie religie & filosofie

Het plotselinge vertrek van rector Schnell van het Ariënskonvikt heeft het conflict rond de voorgenomen sluiting van deze Utrechtse priesteropleiding verscherpt. Schnell verdedigde vorige week in Trouw het besluit van aartsbisschop Eijk om het convict te sluiten.

Tijdens de zondagse viering in de Utrechtse Sint Catharinakathedraal kregen kerkgangers gisteren te horen dat hun pastoor Norbert Schnell per 1 januari vertrekt als plebaan van de kathedraal en ook als rector van het Ariënskonvikt. Schnell (48) wordt rector van de parttime-priesteropleiding Bovendonk in het Brabantse Hoeven, waar mannen met een late roeping zich tijdens het weekeinde voorbereiden op hun wijding.

Volgens woordvoerder Zuijdwijk van het aartsbisdom is het niet vreemd dat rector Schnell de laatste maanden van het Ariënskonvikt niet meer in functie zal zijn om leiding te geven aan een opleiding die al twee jaar zonder rector opereert.

„Zo gaat dat in de kerk. Pastoors kunnen te horen krijgen dat ze na zes weken overgeplaatst worden.”

Met deze abrupte beslissing maakt aartsbisschop Eijk duidelijk dat iedere poging om het Ariënskonvikt te laten voortbestaan, zinloos is. Fondsenwerver Pieter Hemels zei vorige week dat het geen probleem zou zijn de benodigde gelden bijeen te brengen. Nelly Stienstra, die in opdracht van de kerkprovincie de Nederlandse vertaling van bijvoorbeeld pauselijke encyclieken maakt, maakte bekend dat er vijf miljoen euro beschikbaar is voor de Utrechtse priesteropleiding.

Op het besluit van aartsbisschop Wim Eijk om het convict te sluiten, is veel kritiek gekomen, opmerkelijk genoeg ook uit kringen die het kerkelijk gezag trouw steunden en verdedigden. Kritiek is er op het ontbreken van overleg. Aan de drie bisschoppen die hun studenten naar het convict sturen en die financieel bijdragen, is niet gevraagd om mee te denken over een strategie om het convict aan meer geld en meer studenten te helpen. Ook dekaan Adelbert Denaux van de faculteit katholieke theologie, waaraan de convict studenten hun theologische opleiding volgen, kreeg het nieuws als voldongen feit te horen. Denaux noemde het besluit tegenover het Katholiek Nieuwsblad een „symbolische daad die ingaat tegen de wens van Rome, de collega-bisschoppen en tegen wat tot nu toe gerealiseerd is.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden