Rector Akgündüz kan het beledigen maar niet laten

null Beeld anp
Beeld anp

Rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit van Rotterdam (die ondanks de naam alleen HBO-opleidingen aanbiedt) heeft weer eens van zich laten horen. Zijn tweets over Koerden en de aanslag in Ankara vielen verkeerd. Het is niet voor het eerst dat de rector iedereen de gordijnen in krijgt met zijn uitspraken.

Mitzi Pepers

Toen Akgündüz in 2000 rector bij de universiteit werd, kwam hij gelijk al in opspraak. Hij zei namelijk dat moslimmannen hun vrouwen mogen slaan. Maar dit was niet de laatste keer dat Akgündüz van zich zou laten horen. Een overzicht van de ophef van de afgelopen jaren.

Juni 2013
Akgündüz kwam wederom in opspraak toen hij de Hagia Sophia om wilde toveren tot een moskee. De geschiedenis van het gebouw vindt oorsprong in het christendom evenals in de islam. Vanwege wrijving over wat het gebouw daadwerkelijk zou moeten worden, is er een museum van gemaakt. Mede hierdoor viel de opmerking van Akgündüz ook in verkeerde aarde in Turkije.

September 2013
Op uitnodiging van president Erdogan gaf Akgündüz een speech. In die toespraak beledigde hij openlijk de alevieten in Turkije. Alevieten zijn, na de Soennieten, de grootste Islamitische stroming in Turkije. Akgündüz zei toen dat 'wat alevieten slachten, men niet kan eten' en 'onze dochters kunnen wij niet aan hen ten huwelijk geven'.

Oktober 2013
Een aantal maanden later joeg hij ook de Turkse gemeenschap in Nederland tegen zich in het harnas. Op dat moment protesteerden in Istanbul veel mensen tegen president Erdogan. Akgündüz verspreidde een pamflet waarin hij liet weten dat de demonstranten in Turkije 'goddelozen' zijn, en 'aanhangers van Assad die moslims doden'.

Mei 2014
Dat hij zich in 2014 in de Europese verkiezingen mengde, zorgde ook voor ophef. Akgündüz noemde de meeste Turks-Nederlandse parlementariërs 'landverraders', waar je als Turk niet op moest stemmen. Eén politicus kon wel zijn zegen wegdragen: CDA'er Kaya Kocak.

Juli 2014
Akgündüz plaatste in de zomer van 2014 een Facebookpost waarin hij vermeldde dat de Turkse regering het beter deed dan andere regeringen ooit gedaan hadden. "Ze stelen maar 20% van het nationale inkomen", schreef hij. Ook viel hij de leider van de oppositiepartij in Turkije aan. Hij noemde presidentskandidaat Ihsanoilu een kandidaat voor de vrijmetselaars.

Juli 2015
Voor minister van onderwijs Jet Bussemaker was in juli de maat vol. Akgündüz had tegenstanders van president Erdogan voor 'homo's en Armeniërs' uitgescholden. Bussemaker riep Akgündüz op om af te treden.

Oktober 2015
Akgündüz kroop vanochtend weer achter zijn toetsenbord. Het AD meldt dat Akgündüz op Twitter liet weten dat Koerden 'honden' zijn. Ook zou hij hebben getweet dat hij bidt voor de daders van de aanslag in Ankara eerder deze maand. Een woordvoerder van Akgündüz laat weten dat de rector de tweets nooit zo bedoelde en dat hij alle vormen van terrorisme afkeurt.

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg eiste maatregelen tegen Akgündüz, minister Bussemaker moet nog reageren.

undefined

Accreditatie onderwijsinstellingen

Het is een vast patroon: elke keer als Akgündüz in opspraak komt vanwege zijn uitspraken, duikt de politiek erop en proberen ze de universiteit te sluiten. Maar dit kan niet. Een goedgekeurde school kan alleen sluiten als de accreditatie wordt ingetrokken. En dat kan alleen als de kwaliteit van het onderwijs onder de maat is. Dit is bij de IUR niet het geval.

Minister Bussemaker probeert nu de wet te veranderen. Ze wil scholen kunnen bestraffen die zich niet houden aan het maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. Het gaat met name om scholen die discriminerende uitspraken doen, ookal zijn deze scholen goedgekeurd door de inspectie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden