Rectificatie berichtgeving over Andries de Boer

HOOFDREDACTIE TROUW

Op last van de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam berichten wij u als volgt.

In de afleveringen van Trouw van 7, 8 en 9 januari 2014 hebben wij een reeks artikelen gepubliceerd over serviceflats onder de titels: 'Stichting verrijkt zich ten koste van bewoners serviceflats', 'Bestuurschaos in Bilthoven staat (helaas) niet op zich', 'Stenen zijn belangrijker dan service', 'Geen profijt van hogere waarde van woningen', 'Servicekosten blijven hoog na bezuinigingen' en 'De Boer (CDA) stapt op om serviceflat-zaak'. Deze artikelen gaan in hoofdzaak over de activiteiten van de Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS), maar betreffen ook de heer Andries de Boer.

Onder meer wordt de heer De Boer in deze artikelen verweten dat hij en SDS elkaar op onethische wijze wederzijds bevoordelen ten koste van bewoners van serviceflats; dat sprake is van vergaande belangenverstrengeling tussen SDS en De Boer en dat De Boer woningen in serviceflats heeft kunnen opkopen voor veel te lage prijzen, ver onder de taxatieprijs, waarbij het voordeel per seniorencomplex in de miljoenen kan lopen.

De bovengenoemde beschuldigingen aan het adres van De Boer vinden naar het oordeel van de voorzieningenrechter onvoldoende steun in het thans beschikbare feitenmateriaal, waarbij Trouw tekort is geschoten in het toepassen van wederhoor. De publicaties zijn dan ook onrechtmatig bevonden jegens De Boer.

UPDATE, 1 september 2015:
Trouw heeft het hoger beroep gewonnen tegen vastgoedinvesteerder Andries de Boer. Die had begin 2014 een rechtszaak aangespannen tegen de krant na een serie publicaties over serviceflats.Daarin schreven Trouw en onderzoeksjournalisten van Follow the Money dat De Boer nauwe banden had met een stichting die gespecialiseerd is in het beheer van serviceflats, de Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) en dat De Boer woningen voor bodemprijzen heeft kunnen aankopen.

De rechter oordeelde in maart 2014 na een kort geding dat De Boer ten onrechte van belangenverstrengeling was beschuldigd en veroordeelde Trouw tot het plaatsen van een rectificatie op de voorpagina. Maar in hoger beroep heeft het Hof dat vonnis vernietigd en geconcludeerd dat Trouw de artikelen mocht publiceren.

Volgens de rechters is er wel degelijk sprake van belangenverstrengeling. Ook stellen de rechters dat de bewoners bij het aankopen van de woningen 'essentiële informatie' is onthouden en dat De Boer en SDS 'onvoldoende openheid en transparantie hebben betracht'. Zo heeft De Boer bewoners er onvoldoende op gewezen dat het omzetten van serviceflats in gesplitste appartementen de waarde ervan laat stijgen, omdat ze daardoor beter verhandelbaar worden. "Dat door de verwevenheid van belangen De Boer in staat is geweest woningen voor lagere prijzen - onder de taxatiewaarden - te bemachtigen, vindt aldus voldoende steun in de feiten", stelt het Hof in het arrest.

Trouw is door het Hof op alle punten in het gelijk gesteld. De rectificatie van de artikelen is vernietigd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden