Recordschade gemeld bij Achmea door noodweer

weer | De slechte weers-omstandigheden van eind juni laten ook in verzekeringsland hun sporen achter.

Het onweer, de stormen en de hagel die op 22, 23 en 24 juni een spoor van vernieling trokken over Nederland, en dan vooral in Oost-Brabant en Noord-Limburg, hebben verzekeraar Achmea 137 miljoen euro gekost. Nooit eerder moest de Nederlandse verzekeraar zo veel geld uitkeren om de gevolgen van een noodweer te compenseren.

Er kwamen bij Achmea, met merken als Interpolis en Centraal Beheer, ruim 30.000 schademeldingen binnen: 24.300 kwamen van particulieren die schade meldden aan woningen of auto's. Zakelijke klanten waren goed voor 2100 meldingen en de agrarische sector (boeren, tuinders) voor 1500. In totaal kende Achmea voor 267 miljoen aan claims toe. Daarvan werd 130 miljoen gedekt door herverzekeraars. De resterende 137 miljoen euro is voor rekening van de verzekeraar zelf.

Oude record

Achmea moest niet eerder zo veel geld uitkeren vanwege noodweer. Het oude record dateerde van januari 2007 toen een zware storm ('Kyrill') over Nederland raasde. Relatief veel boeren en tuinders hebben een verzekering lopen bij Interpolis. Deze dochter van Achmea heeft veel klanten in het gebied dat afgelopen juni het hardst werd getroffen door het noodweer.

Concurrent Aegon, dat net als Achmea gisteren zijn halfjaarcijfers publiceerde, leed op zijn schadeverzekering in Nederland ook verlies (4 miljoen). Dat werd deels veroorzaakt door 'weersomstandigheden'. Andere grote verzekeraars, zoals DeltaLloyd, moeten hun halfjaarcijfers nog bekendmaken.

Achmea-bestuurvoorzitter Willem van Duin zei gisteren te verwachten dat de premies voor schadeverzekeringen op termijn omhooggaan. Nederland zal als gevolg van klimaatverandering vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Dat risico zit nu nog niet in de premies verwerkt, zei hij.

Inmiddels is, meldt een woordvoerder van Achmea, een derde van de particuliere schades afgehandeld. Datzelfde geldt voor 90 procent van de autoschades. Alle agrarische bedrijven die door de storm en hagel werden getroffen, hebben bezoek gehad van taxateurs. Vrijwel alle klanten weten inmiddels of de schade onder de dekking van hun verzekering valt, stelt Achmea. Het is niet uitgesloten dat de verzekeraar in de komende kwartalen nog meer geld moet uittrekken voor dekking van de schades, maar met de 137 miljoen denkt Achmea het grootste deel wel te hebben gehad.

Mede door het noodweer leed Achmea over de eerste helft van 2016 een verlies van 24 miljoen, terwijl het een jaar eerder nog 272 miljoen euro winst behaalde. Hoger dan verwachte kosten voor nieuwe medicijnen tegen hiv en hepatitis C speelden ook een rol bij dat verlies. Door die hoge kosten verdiende Achmea's zorgdochter Zilveren Kruis het afgelopen half jaar nauwelijks geld op zijn zorgverzekeringen.

Ook de premies voor zorgverzekeringen gaan op termijn omhoog, verwacht Achmea. De huidige premies dekken de kosten niet en dat is voor zorgverzekeraars niet lang vol te houden. Daarbij is er veel concurrentie tussen de verschillende zorgverzekeraars. Op de basis-zorgverzerking legde Achmea het afgelopen halfjaar 83 miljoen euro toe.

Personeel

Achmea verdiende wel meer dan vorig jaar op zijn levensverzekeringen en pensioenen. Beleggingen in grondstoffen, aandelen en onroerend goed leverden flink meer op dan vorig jaar. Daarbij heeft de verzekeraar de laatste tijd flink in zijn personeelsbestand gewied. Sinds 2014 zijn ruim drieduizend banen bij Achmea verdwenen, waarvan 500 het afgelopen halfjaar. De komende jaren worden er nog eens 1000 banen geschrapt, zo is het plan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden