Records schrappen is zinloos

Moet het record van atleet Ria Stalman geschrapt worden, na haar bekentenis, doping gebruikt te hebben, vroeg Monic Slingerland. De meeste antwoorden beginnen met: nee.

Nooit betrapt

Ria Stalman heeft, buiten wedstrijdverband, een toentertijd (en nu nog steeds) verboden middel geslikt om gelijke pas te houden met haar concurrenten uit het Oostblok en de Verenigde Staten. Ze is nooit bij dopingcontroles na wedstrijden betrapt. Het simpele feit dat ze achteraf bekend heeft stimulerende middelen te hebben gebruikt is naar mijn mening geen reden om, notabene 32 jaar later, haar medailles of titels in te leveren.

Teunis de Weerd Oosterhout

Braafheid bestraft

Ook voor de bobo's van de atletiekmaffia geldt dus dat eerlijkheid ongepast is en dat braafheid wordt bestraft.

Leo Jacobs Amsterdam

Champagne

De reactie van de Atletiekunie om Ria Stalman om haar het erelidmaatschap te ontnemen is overhaast en wel erg politiek correct. In 1984, 32 jaar geleden, was het een andere tijd. Nu nog daarop terugkomen vind ik zinloos. Toen Stalman haar laatste en winnende worp had gedaan heb ik een fles champagne opengetrokken. De nasmaak van die champagne is nog steeds zoet.

A.F. Hulsewe Renkum

Niet schrappen

Wat mij betreft hoeven de records van Ria Stalman niet geschrapt te worden. De afstanden zijn geworpen en we waren er allen enthousiast over. We moeten niet roomser zijn dan de paus. Pas wanneer de wielrenners die aan de Tour de France meedoen, met trapondersteuning mee gaan fietsen, wordt wat mij betreft een grens overschreden.

Henk Sieben Rekken

Oude plasjes

Als iemand zelf aangeeft bij het bereiken van een topprestatie in de topsport daarbij doping gebruikt te hebben, dan moet die topprestatie natuurlijk ongeldig worden verklaard. Dat andere topprestaties dan blijven staan, al weet je niet of daar wellicht ook een luchtje aan zit, is logisch. Topsporters zijn onschuldig zolang hun schuld niet is bewezen. De records van Stalman waar ze niet bij aan heeft gegeven dat ze er doping bij heeft gebruikt, kunnen overigens wel gewoon blijven staan. Tenzij bewezen kan worden dat er doping bij gebruikt is. Daarvoor zullen dan wel erg oude plasjes onderzocht moeten worden.

Max Schalekamp Utrecht

Achter de feiten aan

Nee, ik vind niet dat de records van Ria Stalman geschrapt moeten worden, zeker niet die van voor haar dopinginname. Het valt immers bij geen enkele topsporter meer te achterhalen of de prestaties uit het verleden 'schoon' behaald zijn. De dopingcontrole loopt altijd achter de feiten aan. Als fabrikant A middel B op de markt brengt is hij al bezig met middel C in het geval dat middel B bij de atleet aangetoond kan worden.

Er zal naar een dopingvrij sportklimaat gestreefd moeten worden, wat overigens een utopie is. Rigoureus records schrappen is grenzeloos en daarmee zinloos.

Tino van Kampen, atletiektrainer Spijkenisse

Sport bezoedeld

De reden die wordt aangevoerd om doping te gebruiken 'omdat anderen dat ook doen', vind ik een stelling die niet past bij een topsporter. Het doet sporters die op eigen kracht willen presteren tekort en het bezoedelt de sport. Willen we sport zuiver maken en houden, dan moeten de records die zijn verkregen met behulp van doping worden doorgehaald. De medailles mogen worden behouden want die dekken de lading niet meer.

Laura van Noorloos Spijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden