Records ASML sceptisch begroet

(Trouw) Beeld ANP XTRA
(Trouw)Beeld ANP XTRA

amsterdam – - Zo mooi als 2010 voor ASML was, zal 2011 niet worden voor de chipmachinefabrikant. Recordcijfers over het afgelopen jaar werden gisteren beloond met een koersdaling. Blijkbaar zien beleggers reden om hun winst te nemen en waren de records voorzien.

Van onze redactie economie

ASML uit Veldhoven boekte vorig jaar een recordomzet van 4,51 miljard euro tegen 1,6 miljard euro in crisisjaar 2009. De nettowinst bedroeg ruim 1 miljard na een stevig verlies van 151 miljoen euro in 2009. Vorig jaar sloot met een goed kwartaal met een omzet van 1,5 miljard. De orderportefeuille is inmiddels ter waarde van 3,9 miljard euro goed gevuld.

De zeer fraaie cijfers over 2010 zijn vooral te danken aan een aantrekkende vraag in de sector telecommunicatie. Als de vraag naar tablets en smartphones stijgt, klimt het aantal orders van de grote chipfabrikanten als Intel en TSMC die op hun beurt moeten leveren aan bedrijven als Apple. „De industrie zit nog niet op een piek”, denkt financieel directeur Peter Wennink. „Het is een groei-industrie, gedreven door technologische innovatie en een breder gebruik van ICT-technologie in het dagelijks leven.” ASML rekent voor dit jaar op een omzet van meer dan 5 miljard euro.

Die verwachting is niet in lijn met die van het onderzoeksbureau Gartner. Dat bureau voorzag in december 2010 dat na de verdubbeling van de uitgaven in de zogeheten semiconductor-sector vorig jaar, dit jaar een daling aan investeringen met 1 procent volgt. Dat komt neer op 38 miljard dollar aan investeringen.

De aandeelhouders van ASML gaan profiteren van het mooie jaar 2010. Over de afgelopen twee jaar werd een dividend betaald van 20 eurocent. Dat bedrag wordt verdubbeld voor dit jaar, zo stelt de onderneming de aandeelhouders voor. De komende twee jaar koopt het bedrijf voor 1 miljard eigen aandelen in.

Niet alleen de aandeelhouders mogen profiteren van het positieve tij. In 2009 dacht de top van de onderneming nog dat het nodig was zwaar in te grijpen in het personeelsbestand en de hoogte van de salarissen. Plannen voor salarisdalingen waren al met veel pijn en moeite het vertegenwoordigend overleg gepasseerd. Ze konden de kast in toen de markt bleek aan te trekken. Volgende maand zal het personeel een winstuitkering ontvangen van gemiddeld 8000 euro per werknemer. Er is 50 miljoen euro gereserveerd voor de bijna 7000 werknemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden