Recordprijs voor schilderij van Mesdag

AMSTERDAM (ANP) - Mesdags schilderij 'Scheveningen bij ondergaande zon' heeft dinsdag bij Christie's 542.004 gulden opgebracht. Dat gebeurde op de halfjaarlijkse veiling van 19e-eeuwse Europese schilderkunst van het Amsterdams huis. Na langdurig telefonisch bieden ging het schilderij naar een Nederlandse particulier. De geschatte opbrengst was anderhalf tot twee ton.

Een pastel van de hand van koningin Wilhelmina, getiteld 'Beukenlaantje', Het Loo 1920, ging voor 6919 gulden naar de verzamelaar die in 1992 al De berghut in Noorwegen van Wilhelmina kocht.

Het pastel was ingebracht door een familielid van de kamerheer aan wie koningin Wilhelmina het doek indertijd schonk.

In totaal werd op de veiling bij Christie's voor ruim vijf miljoen gulden omgezet.

De belangstelling van de kopers ging vooral uit naar doeken van schilders uit de Haagse School, als Anton Mauve's Boerendochter (51 894 gulden), Bernardus Johannes Blommers' Bergje maken ( 190 278 gulden) en Hendrik Willem Mesdag.

In de categorie Hollandse winterlandschappen met schaatsers werd het hoogst geboden op Winter van Johann Bernard Klombeck (172 980 gulden). Een winterlandschap van Charles Leickert ging voor 161 448 gulden van de hand.

Het merendeel van de schilderijen, ruim 74 procent, ging naar Nederlandse kopers, 9 procent kwam in handen van Belgen en bijna 6 procent werd gekocht door Britten. Christie's spreekt van een sterke markt voor 19e-eeuwse schilderijen. Alle topstukken gingen van de hand voor een prijs boven de schatting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden