Recordpeilingen voor PVV Politiek

Terreur, de toestroom van asielzoekers: de PVV gedijt er goed bij. Historicus Koen Vossen schreef een boek over de partij. 'Wilders is een teflon-populist, alles glijdt van hem af.'

Het zijn maar peilingen, en die zijn grillig, maar in die peilingen bereikte de PVV van Geert Wilders dit jaar recordhoogtes. Historicus Koen Vossen, auteur van het boek 'Rondom Wilders, portret van de PVV', ziet het met verbazing aan. "Wilders heeft zo'n beetje alles fout gedaan wat je maar fout kan doen. Mark Rutte wordt wel een teflon-premier genoemd, Wilders is een teflon-populist. Alles glijdt van hem af."

"Het huidige klimaat is voor Wilders een perfect storm, met thema's als asiel, islam en veiligheid. De VVD leek dat laatste thema weer te hebben terugveroverd bij de laatste verkiezingen, maar dreigt het nu weer kwijt te raken: zie alle tumult over de Teeven-deal. Het zijn dus vooral de gunstige omstandigheden, niet de verdiensten van de PVV. De partij is ongelooflijk amateuristisch en heeft weinig meer te bieden dan de uitspraken van Wilders. Er is geen organisatie, er zitten geen kwalitatief hoogstaande mensen bij voor ministersposten. Allemaal dingen die je verwacht van een politieke partij. Voor de PVV gelden kennelijk andere maatstaven."

"Ik snap dat Wilders proteststemmers trekt, maar daar haal je misschien vijftien zetels mee. De overige kiezers willen misschien ook weleens iets terugzien aan concreet beleid in ruil voor hun stem. Zij zouden zich teleurgesteld moeten voelen. In het kabinet-Rutte I had Wilders in de rol van gedoogpartner een enorme invloed, daar heeft hij impulsief de stekker uit getrokken. Hij heeft zijn kans gehad en verspeeld. En ook dat wordt hem niet kwalijk genomen."

"Ik weet niet goed hoe het werkt bij peilingen. Misschien zeggen mensen daarin dat ze PVV stemmen om andere partijen ertoe te bewegen wat strenger te worden. Want ander beleid hoef je van hem niet te verwachten. Alleen al omdat de kans dat hij ooit nog in een coalitie wordt opgenomen heel klein is: andere partijen vertrouwen hem gewoon niet meer."

Wouter Groeneveld (28) & Sanne Osinga (23) Studierichting: grafisch ontwerp

2015 was het jaar waarin Wilders op kop liep in de peilingen. Overal waar hij kwam en sprak, sloten grote groepen mensen zich bij hem aan. Als een rattenvanger van Hamelen wist hij mensen aan zich te binden met wat hij zei over asielzoekers, Europa en terrorisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden