Recordjaar voor Hema, maar nog steeds rode cijfers

winkelketen - Het Nederlandse warenhuis Hema wist het verlies vorig jaar te beperken, en breidt uit in het buitenland.

Nog nooit verkocht Hema voor zo veel geld aan spullen als in 2016. Nog nooit had het zo veel winkels. Maar winst? Nee, die maakte de 90-jarige Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam ook vorig jaar niet. Wel waren de verliezen een stuk kleiner dan in de twee voorgaande jaren. Een jaar met zwarte cijfers lijkt in zicht te komen.


Hema timmert de laatste jaren vooral in het buitenland flink aan de weg en dat deed het bedrijf, eigendom van de Britse investeerder Lion Capital, ook vorig jaar. Het opende zijn vijftigste winkel in Frankrijk en opende modelwinkels (flagshipstores, in jargon) in Keulen en Barcelona. Eind januari (Hema's boekjaar loopt van 1 februari tot 31 januari) telde Hema 720 winkels. Dat zijn er 119 meer dan in 2011.


Al die 720 winkels haalden samen een omzet van 1,19 miljard euro en daarmee verdween het oude omzetrecord, dat uit 2011 dateerde, eindelijk uit de boeken. Hema had voor dat record wel 119 winkels meer nodig dan in 2011.


Hema mag uitbreiden in het buitenland, het gros van zijn spullen verkoopt het winkelbedrijf nog altijd in het land waar het in 1926 begon: Nederland. De Nederlandse winkels waren vorig jaar goed voor bijna 78 procent van de totale omzet.


Er kwamen in 2016 19 Hema's in Nederland bij, al ging het vooral om tijdelijke vestigingen waar voorraden in de (uit)verkoop gingen. Na Nederland zijn België (omzet: 143 miljoen) en Frankrijk (ruim 90 miljoen) de belangrijkste landen voor Hema.


Huishoudelijke producten en producten voor persoonlijke verzorging zorgen bij Hema voor de meeste omzet (446 miljoen), gevolgd door kleding (400 miljoen). De kledingomzet steeg vorig jaar flink, een van de ontwikkelingen waardoor Hema haar verliezen vorig jaar wist te beperken. De omzet in voedingsmiddelen daalde. Die verkoopt Hema vooral in Nederland.


Hema heeft een paar beroerde jaren achter de rug. In 2014 leed het een verlies van 189 miljoen (inclusief grote eenmalige afschrijvingen) en in 2015 van 72,5 miljoen. In 2016 bleef het verlies beperkt tot 26,2 miljoen euro. In het laatste kwartaal werd bijna quitte gedraaid, meldde het bedrijf gisteren, en de eerste maanden van 2017 verliepen voorspoedig. Zoals gebruikelijk waren rentebetalingen aan eigenaar Lion een belangrijke kostenpost voor Hema: daar ging vorig jaar ruim 50 miljoen euro aan op.


Door de aantrekkende verkopen bleef het personeelsbestand op nagenoeg hetzelfde peil als in 2015. Er werkten in 2016 gemiddeld ruim 11.000 mensen bij Hema, waarvan ruim 9400 in Nederland. Omgerekend in voltijdsbanen waren dat er 5500 (heel Hema) en ruim 4200 (Nederland).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden