Recordhoeveelheid koraal en beschermde dieren gevonden

vers geplukt | Dozen vol koraal, ter grootte van een klein rif, vond de politie in een loods in Brabant. Via een gewone winkel werden ook andere beschermde planten en dieren verkocht.

NIELS MARKUS en REDACTIE BINNENLAND

Ze stonden in een zeecontainer, verstopt achter salontafels met het logo van Harley Davidson erop en andere nepartikelen. Vijftien verhuisdozen vol koraal, 345 kilo zwaar. Ze leidden naar de grootste hoeveelheid illegaal koraal en ander materiaal van beschermde plant- en diersoorten dat ooit in Nederland werd gevonden.

De container kwam vanuit China naar de haven van Rotterdam en werd gecontroleerd omdat er mogelijk nep-artikelen in konden zitten. Het onderzoek dat werd gestart na de vondst van het koraal, leidde naar een groothandel voor woondecoratie in Noord-Brabant. In de winkel stonden de opgezette krokodillen en andere illegale artikelen tussen de reguliere producten. Nog veel meer koraal en artikelen gemaakt van beschermde diersoorten werden gevonden in het niet-toegankelijke deel.

Wat in de vijf loodsen van de groothandel werd gevonden, staat nu uitgestald in een hal van de douane in de Rotterdamse haven: onder meer slangen-, varanen- en krokodillenhuiden, schedeltjes van apen, schildpadden, krokodillen en een zwijnhert, ivoren armbanden, elf schilden van zaagroggen en dozenvol koraal, in totaal twee ton, waaronder het zeldzame blauwe koraal. Het kostte drie volle dagen om alle artikelen te onderzoeken. Bij de groothandel werden ook tonnen aan contant geld en goud in beslaggenomen.

De schade aan het milieu is enorm, zegt Peter Hartog, die het politieonderzoek leidt. In de verhuisdozen zit koraal ter grootte van een klein rif. "Blauw koraal groeit zo langzaam, dat het honderden jaren duurt om te herstellen." De schedels en huiden komen bijna zonder uitzondering van bedreigde diersoorten. "Zwaardroggen zijn ernstig met uitsterven bedreigd. Het is shockerend dat er zo veel schilden zijn aangetroffen."

De douane en politie werken samen in het onderzoek. Dankzij die samenwerking is de omvang van de zaak nu zichtbaar, zegt douanier Anton Huitema. "Als alleen de douane hieraan had gewerkt, dan hadden we slechts 345 kilo koraal aangetroffen tussen nep-artikelen. Daarvan hadden we een proces-verbaal opgesteld, en dan had niemand er wakker van gelegen." Dankzij de politie kon de link worden gelegd naar de Noord-Brabantse groothandel.

De in beslaggenomen materialen worden ook door koppels van douaniers en politieagenten onderzocht. Huitema, flora- en faunaspecialist bij de douane, loopt naar een van de apeschedeltjes. "Ik als douanier kan zien dat dit de kop van een aapje is." Met zijn vinger wijst hij naar een gaatje in de schedel. "En de agent kan aan het gaatje zien dat het diertje is doodgeschoten."

Hoe lang de gevonden dieren al dood zijn, weten de onderzoekers niet. De meeste schedels waren verpakt in Aziatische kranten uit 2014 en 2015. Ook is het koraal 'vers', wat betekent dat het levend uit de oceaan is geplukt.

De eigenaar van de groothandel wordt verdacht van witwassen en overtreding van de flora- en faunawet. Daarop staat maximaal zes jaar. De man is nog niet aangehouden. De politie houdt er rekening mee dat er nog verdachten bij zullen komen. Mogelijk ook in het buitenland, wanneer het Nederlandse onderzoek erop zit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden