Recordboete voor mobiele belbedrijven

AMSTERDAM - De vijf mobiele belbedrijven in Nederland moeten samen 88 miljoen euro boete betalen voor het maken van geheime prijsafspraken. Het is de hoogste boete die ooit in Nederland voor dergelijke vergrijpen is uitgeschreven. KPN erkent de fout, maar vindt de straf 'excessief'.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA), die moet toezien op een gezonde concurrentie, heeft de belbedrijven betrapt op het 'in het geniep' samen verlagen van de vergoedingen aan verkopers van mobiele telefoons en abonnementen. ,,Daardoor stegen de prijzen voor consumenten. Die konden niet uitwijken naar een concurrent, want die deed hetzelfde'', aldus een woordvoerster van de NMA.

,,Op zo'n manier de concurrentie uitbannen is een van de ernstigste vergrijpen die wij kennen. Dat en het feit dat door de langlopende abonnementen consumenten meteen twee jaar werden benadeeld met die hogere prijzen, heeft ons tot deze 88 miljoen doen besluiten. De boete moet geen lachertje zijn maar een forse aansporing voor de bedrijven om niet nog eens hetzelfde te doen.'' Tot gisteren was de hoogste boete die de NMA ooit uitdeelde 9,7 miljoen euro.

De Consumentenbond is blij met de aanpak van de NMA. Maar de bond vreest dat de belbedrijven de boete zullen trachten terug te verdienen door de prijzen te verhogen. ,,Daardoor worden de consumenten, die al ruim een jaar te veel betalen, opnieuw gepakt.'' De Consumentenbond zou het liefst zien dat de boete wordt omgezet in een verplichte verlaging van de gesprekskosten. Maar omdat dit juridisch lastig is, zou de boete ook in een fonds gestort kunnen worden voor projecten die consumenten ten goede komen.

De NMA zegt niet over de besteding van het boetegeld te kunnen beslissen. Boetes gaan in Nederland naar de schatkist ,,en komen zo indirect weer terug naar ons allemaal''. Er is echter al een precedent dat een andere aanwending mogelijk zou maken. Twee jaar geleden kreeg Schiphol een boete wegens het overschrijden van de milieunormen. Dat geld werd door het ministerie van verkeer niet aan de schatkist afgedragen maar aan het museum Aviodome gegeven. Dat kon daardoor verhuizen naar Lelystad en Schiphol kreeg zo zeer waardevolle grond vrij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden