Recordbedrag BankGiro Loterij voor musea en erfgoed

HENNY DE LANGE en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

De Open Monumentendag is gered. Dankzij een schenking van 1,7 miljoen euro van de BankGiro Loterij blijft dit evenement met jaarlijks een miljoen bezoekers bestaan. Door het wegvallen van de vaste financier dreigde de gratis openstelling van monumenten, die sinds 1987 wordt georganiseerd, dit jaar te verdwijnen. De BankGiro Loterij wordt voor vijf jaar de nieuwe geldschieter.

Dit was nog maar één van de cadeautjes die de loterij gisteravond uitdeelde op het Goed Geld Gala. Deze bijeenkomst is elk jaar een spannend moment voor musea en erfgoedorganisaties, omdat daar de opbrengst van een jaar lotenverkoop wordt verdeeld. Van ieder verkocht lot gaat de helft naar cultuur en het behoud van erfgoed. Dit jaar gaat het om een recordbedrag van ruim 62,8 miljoen euro voor 69 culturele organisaties.

Twee derde van het bedrag gaat naar musea, molens en monumenten. Een derde is voor organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, die op hun beurt culturele projecten ondersteunen. Sinds 2002 heeft de loterij bijna 788 miljoen euro aan cultuur en behoud van erfgoed geschonken.

Veel musea kunnen elk jaar op een vast bedrag rekenen. Daarnaast deelt de loterij extraatjes uit, voor speciale projecten of een verbouwing. Museum Catharijneconvent in Utrecht was de grote winnaar met een bedrag van 925.000 euro voor het project 'Het grootste museum van Nederland'. Het museum wil twaalf beeldbepalende kerken en hun kunstwerken toegankelijker maken voor het publiek. In het buitenland zijn kerken vaak toeristische trekpleisters, terwijl in Nederland de deuren (te) vaak gesloten zijn. Kerken die in aanmerking komen zijn onder meer de Willibrordkerk in Utrecht, de basiliek van Oudenbosch en de kerk van Midwolde. Het Catharijneconvent rekent op een potentieel van 2,5 miljoen bezoekers.

undefined

Wie kreeg er nog meer geld van de loterij?

Musea Zutphen: 450.000 euro voor de nieuwe locatie in het stadspaleis.

Allard Pierson Museum: 500.000 euro voor de renovatie

Kinderdijk: 500.000 euro voor een nieuw bezoekerscentrum

Zes historische huizen: 545.000 euro voor de restauratie van de kastelen Middachten, Duivenvoorde en Heeze, Slot Zuilen, Havezate Mensinghe en Fogelensangh State.

Nieuwe Kerk Delft: 550.000 euro voor herinrichting

Maritiem Museum Rotterdam: 600.000 euro voor het maken van een Offshore Experience

Nationaal Museum van Wereldculturen: 565.000 euro voor het ombouwen van wachtruimtes op stations tot museumvitrines.

Museumstoomtram Hoorn: 580.000 euro voor de restauratie van twee rijtuigen.

Scheepvaartmuseum Amsterdam: 760.000 euro voor een virtuele reis aan boord van VOC-schip.

Boei, Zuid-Limburg: 788.000 euro voor het project Boei voor de herbouw van kasteel Slot Schaesberg.

Spoorwegmuseum Utrecht: 864.000 euro voor een nieuwe attractie: de instructiewagon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden