Recordaantal vluchtelingen maakt oversteek

De grenspolitie in Macedonië laat een groep migranten en vluchtelingen het land in vanuit Griekenland. Beeld ap
De grenspolitie in Macedonië laat een groep migranten en vluchtelingen het land in vanuit Griekenland.Beeld ap

Een recordaantal van 430.000 vluchtelingen heeft dit jaar via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa gemaakt. Dat zijn er al meer dan in heel 2014, toen circa 197.000 mensen over zee naar Zuid-Europa vluchtten, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag.

Half augustus telde de IOM voor dit jaar nog 237.000 migranten die de oversteek hadden gemaakt, wat betekent dat de afgelopen vier weken ongeveer 193.000 mensen Europa per boot hebben bereikt.

In Griekenland arriveerden 309.356 migranten, onder wie 175.000 Syriërs. Ruim 121.000 ontheemden kwamen via Italië Europa binnen, ruim 2100 mensen via Spanje en 100 arriveerden in Malta. Volgens de IOM verdronken tot dusver 2748 mensen in 2015 tijdens de oversteek.

De VN-kinderorganisatie Unicef waarschuwde dat mogelijk nog miljoenen andere vluchtelingen naar Europa zullen uitwijken, zolang de burgeroorlog in Syrië voortduurt.

De Hoge Commissaris van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, António Guterres, dringt aan op snelle invoering van het Europese plan voor de opvang van 160.000 extra vluchtelingen. "Er moeten moet spoed opvangcentra komen in Griekenland, Italië en Hongarije", aldus de UNHCR-topman.

Volgens schattingen van de UNHCR trokken ongeveer 7600 mensen vrijdag vanuit Griekenland buurland Macedonië binnen. Deze groep stuurt aan op een tocht naar Hongarije en van daaruit verder richting Duitsland en Zweden.

De Duitse minister van defensie Ursula von der Leyen zei tegen het blad Der Spiegel dat 4000 militairen dit weekend in staat van paraatheid worden gebracht. Zij moeten ingrijpen als er problemen ontstaan door de toestroom van vluchtelingen. Minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier rekent voor dit weekend op de komst van circa 40.000 nieuwe ontheemden.

De Hongaarse premier Viktor Orban liet weten dat hij vluchtelingen die illegaal de grens oversteken vanaf komende dinsdag laat arresteren. Orban, fel tegenstander van het opnemen van vluchtelingen, wil strengere maatregelen treffen tegen de stroom aan nieuwkomers en laat momenteel een hek bouwen langs de grens met Servië.

"We worden geconfronteerd met een opstand onder migranten. Ze hebben treinstations bezet, weigeren vingerafdrukken te geven en willen niet meewerken met de autoriteiten", aldus de Hongaarse premier.

Een vader passeert met zijn dochter de buitengrens van de EU tussen Servië en Hongarije. Beeld getty
Een vader passeert met zijn dochter de buitengrens van de EU tussen Servië en Hongarije.Beeld getty
Afghaanse vluchtelingen slapen in op het Victoriaplein in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene. Ze kwamen Griekenland vanuit Turkije binnen via het eiland Lesbos. Daar kwamen duizenden vluchtelingen, zoveel dat zij door de autoriteiten met passagiersschepen naar Athene vervoerd. Beeld reuters
Afghaanse vluchtelingen slapen in op het Victoriaplein in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene. Ze kwamen Griekenland vanuit Turkije binnen via het eiland Lesbos. Daar kwamen duizenden vluchtelingen, zoveel dat zij door de autoriteiten met passagiersschepen naar Athene vervoerd.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden