Recordaantal vliegt via Nederlandse luchthavens

Passagiers op Schiphol. Beeld EPA
Passagiers op Schiphol.Beeld EPA

Vorig jaar zijn voor het eerst meer dan 60 miljoen passagiers via de Nederlandse luchthavens gevlogen. Ten opzichte van 2013 is dat een stijging van bijna 5 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Redactie

Van alle passagiers reist 90 procent via Schiphol. Verder is het aantal passagiers dat via Eindhoven Airport vliegt fors gestegen. Onder de grote luchthavens van West-Europa groeit Schiphol het sterkst.

In de laatste vijf jaar is het aantal vervoerde passagiers op Schiphol gestegen tot 55 miljoen reizigers in 2014. Ten opzichte van 2009 komt dat neer op een stijging met 26 procent, flink meer dan andere luchthavens in West-Europa. Zo bedroeg deze stijging op Frankfurt 16 procent en op Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle 11 procent. Ook het laatste jaar is het aantal passagiers op Schiphol het sterkst gegroeid. Deze ontwikkeling heeft onder andere te maken met de lagere kosten voor starten en landen voor luchtvaartmaatschappijen op Schiphol, aldus het CBS.

Bovendien mag Lelystad Airport, dat onderdeel is van de Schiphol Group, uitbreiden, maakte staatssecretaris Mansveld vandaag bekend. Het transferverkeer krijgt zo meer ruimte op Schiphol.

Eindhoven

Het aantal passagiers dat via Eindhoven Airport reist is de afgelopen vijf jaar gestegen van 1,7 miljoen naar 4 miljoen. Dat is onder meer het gevolg van een ruime verdubbeling van het aantal bestemmingen vanuit deze luchthaven. Er kwamen vooral bestemmingen in Italië, Polen en Spanje bij.

Vorig jaar was het aandeel passagiers van Eindhoven Airport 6,5 procent tegen 3,7 procent in 2009. Daarmee liet Eindhoven van de nationale luchthavens de afgelopen vijf jaar de grootste groei zien.

Eindhoven Airport. Beeld anp
Eindhoven Airport.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden