Recordaantal van 200 doden door gevechten in Jemen

VN: Voor het einde van de ramadan moet er een wapenstilstand zijn

Bij luchtaanvallen en gevechten in Jemen zijn maandag bijna tweehonderd mensen omgekomen.

Als de moeilijk te verifiëren berichten kloppen, zou het de dodelijkste dag zijn in Jemen sinds de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie op 26 maart met bombarderen begon. En dat terwijl de strijdende partijen juist een mogelijk humanitair bestand bespreken.

De coalitie heeft een zware luchtaanval uitgevoerd op een veemarkt in het zuiden van het land. Daarbij vielen volgens bronnen bij de Jemenitische overheid minstens 45 doden en meer dan vijftig gewonden. Overal op en rond de markt in Fayoush, een voorstad van de havenstad Aden, lagen volgens de overheidsfunctionarissen stoffelijke resten. De bronnen, die hun naam niet genoemd willen zien, aldus persbureau AP, zeggen noch voor de Houthi's, noch voor de verdreven president Abed Rabbo Mansour Hadi partij te kiezen.

De Saudische bombardementen vonden ook elders in het land plaats, aldus de bronnen. Zo werden in de noordelijke provincie Amran dertig bezoekers van een markt gedood. Nog eens dertig Jemenieten lieten het leven bij een aanval op een legerpost van de Houthi's in het noorden. Bij een ziekenhuis in de hoofdstad Sanaa ontplofte een autobom temidden van een mensenmenigte. Hier viel een onbekend aantal doden. Artsen zonder Grenzen heeft de afgelopen dagen slachtoffers behandeld in overvolle ziekenhuizen.

De Verenigde Naties spreken over een humanitaire crisis van de zwaarste categorie en proberen de luchtaanvallen een halt toe te roepen. De VN proberen er voor het Suikerfeest van 17 tot en met 20 juli, het einde van de ramadan, een wapenstilstand door te krijgen. De speciale gezant voor Jemen van de VN, Ismail Ould Cheikh Ahmed, bezocht gisteren Houthi-ambtenaren in Sanaa voor overleg.

In mei was er al eens een wapenstilstand, maar toen vlogen in de praktijk de kogels nog steeds door de lucht. De situatie is geëscaleerd sinds de Houthi-rebellen grote delen van Jemen innamen in hun strijd tegen een corrupte regering. Saudi-Arabië probeert hen met geweld terug te dringen, omdat het de sjiitische Houthi's ziet als vooruitgeschoven post van hun grootste vijand Iran. Het houdt ook de toevoer van voedsel, water, medicijnen en brandstof tegen met een zeeblokkade. Er zijn inmiddels al 3000 doden gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden