Recordaantal kinderen moederziel alleen op de vlucht

Beeld epa

Over de hele wereld zijn bijna vijftig miljoen kinderen ontheemd. Ruim de helft van hen is vluchteling: zo'n 28 miljoen. De bescherming van deze kinderen schiet in vele landen tekort, zo beschrijft Unicef in een vandaag verschenen rapport.

Het aantal kinderen dat vlucht voor oorlog of armoede neemt snel toe, aldus Unicef. Honderdduizend alleenstaande kinderen vroegen vorig jaar asiel aan in 78 landen. Dit aantal is bijna drie keer zo hoog als in 2014 en het meest dat ooit is waargenomen.

Bijna de helft van de kinderen was afkomstig uit twee landen: Syrië en Afghanistan. Ook jongeren uit Eritrea en Somalië vluchten vaak.

Volgens het rapport is inmiddels de helft van alle vluchtelingen een kind. Daarmee echoot de organisatie andere hulporganisaties en voormalig kinderombudsman Marc Dullaert. Anthony Lake, algemeen directeur van Unicef: "Onuitwisbare beelden van kinderen op de vlucht schokken de wereld. Elk beeld, elk meisje of elke jongen vertegenwoordigt vele miljoenen kinderen in gevaar."

Lake ziet een verdeling in het aantal kindvluchtelingen. "Onder hen zijn tien miljoen vluchtelingenkinderen, een miljoen asielzoekers van wie de vluchtelingenstatus nog niet is vastgesteld en naar schatting zeventien miljoen kinderen die ontheemd zijn in eigen land, met dringende behoefte aan humanitaire hulp en toegang tot essentiële voorzieningen." Er slaan bijna evenveel jongens als meisjes op de vlucht.

Unicef-directeur Justin Forsyth (rechts) en Emily Garin lichten op een persconferentie het rapport toe.Beeld afp

Kwetsbaar
Kinderen die alleen reizen zijn zeer kwetsbaar, aldus Unicef. Ze kunnen moeilijk aan geld en eten komen, en weten vaak de route niet. Twee weken geleden meldden twee Britse kranten bijvoorbeeld nog dat jonge kinderen seksueel misbruikt zijn in vluchtelingenkampen. In die gevallen ging het om Griekse kampen, maar er zijn veel meer plekken waar kinderen gevaar lopen.

"Onbegeleide kinderen lopen het grootste risico op uitbuiting en misbruik, onder meer door smokkelaars en mensenhandelaren", aldus de Unicef-directeur. "Velen lopen risico op misbruik en detentie omdat ze geen papieren hebben, een onzekere juridische status en er geen systematisch toezicht is op hun welzijn. Ze vallen tussen wal en schip."

Toch reizen dit jaar steeds meer kinderen alleen. Soms op de bonnefooi, soms als nareizigers, als de vader al in Europa een tijdelijke verblijfsvergunning heeft. In Nederland komen de laatste maanden steeds meer kinderen aan, blijkt uit percentages van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat aantal ging van 30 naar 43 procent sinds oktober vorig jaar. Het aantal mannen neemt bijvoorbeeld juist af (van 55 naar 40 procent).

Misbruik
Kinderen worden niet om onschuldige reden over zee gestuurd, aldus directeur Pim Kraan van Save the Children onlangs in Trouw. "Daar zit misbruik achter. (...) Mensensmokkelaars zetten bijvoorbeeld een nummer in hun mobiele telefoons. Dat moeten ze bellen zodra ze in Europa zijn. Dan worden ze opgehaald. Velen belanden in de prostitutie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden