Recordaantal faillissementen in eerste helft van 2013

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in de eerste helft van dit jaar opgelopen tot 4983, het hoogste aantal ooit en 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

'Dramatische cijfers, geen goed nieuws voor de werkgelegenheid. 2012 was al een record met meer dan 8000 faillissementen, als deze lijn doortrekt gaan we daar dit jaar overheen', zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Bij vier op de tien faillissementen betrof het in het eerste half jaar een bedrijf uit de bouw of de handel. Bij de eenmanszaken bleef de toename van het aantal faillissementen beperkt tot 1 procent. Bij de overige bedrijven en instellingen was de stijging 16 procent.

Het aantal faillissementen van bedrijven in de handel (1040) en bouw (985) bleef onverminderd hoog. In de handel ging het vooral om groothandelsbedrijven in kleding, bouw- en doe-het-zelf-materialen en winkels in woninginrichting. Ook werden er relatief veel autobedrijven en horecazaken bankroet verklaard.

Bouw
In de bouw vielen de hardste klappen bij de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Ook bij hieraan verwante bedrijven als schildersbedrijven, loodgieters, glaszetters en projectontwikkelaars steeg het aantal faillissementen fors.

De meeste bedrijven gingen over de kop in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland, provincies waar ook de meeste bedrijven zitten. Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar steeg het aantal faillissementen in alle provincies. De toename was met 69 procent relatief het grootst in Groningen. In Gelderland bleef de stijging beperkt tot 5 procent.

VNO-NCW
VNO-NCW maakt zich ernstig zorgen over het recordaantal faillissementen in de eerste helft van dit jaar. 'Het weerspiegelt de beroerde gang van zaken in de economie', aldus een woordvoerder van de werkgeversorganisatie. 'Wij rekenen er dan ook op dat het kabinet de lasten voor bedrijven en ondernemers niet verder gaat verhogen bij het opstellen van de begroting voor 2014. Bedrijven komen anders nog meer in de problemen', vervolgt hij.

Hij wijst erop dat het economische herstel moet komen uit het bedrijfsleven. Daarom moeten er meer maatregelen komen om de bouw en de woningmarkt, de belangrijkste sectoren voor de economie, er weer bovenop te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden