Recordaantal faillissementen in 2012

De Pier van Scheveningen. Begin dit jaar vroeg eigenaar Van der Valk failissement aan. Beeld ANP
De Pier van Scheveningen. Begin dit jaar vroeg eigenaar Van der Valk failissement aan.Beeld ANP

Nog nooit waren er zoveel faillissementen als in 2012. Dat meldt het CBS vandaag. Vorig jaar werden er 11.235 failissementen uitgesproken, 18 procent meer dan in 2011.

Het vorige record dateert uit 2009. Toen telde het CBS 10.559 faillissementen. Het afgelopen jaar gingen er vooral veel bedrijven over de kop. In totaal werden 7373 bedrijven failliet verklaard, een groei van 19 procent. Dat cijfer is exclusief eenmanszaken. Van die groep konden 1243 ondernemers het hoofd niet meer boven water houden. Dat betekent een groei van 29 procent vergeleken met 2011.

Het aantal natuurlijke personen dat vorig jaar failliet ging klom met 10 procent tot 2619.

Handelsbedrijven werden het meest failliet verklaard, in totaal 1532. Ook de bouw is hard getroffen. Daar gingen 1213 bedrijven failliet, ruim 35 procent meer dan in het voorgaande jaar. 'In nagenoeg alle bedrijfstakken lag het aantal failliete bedrijven in 2012 hoger dan 2011', aldus het CBS. In de horeca nam het aantal faillissementen licht af, maar dat komt omdat de zware klappen in deze sector al in 2011 vielen.

Volgens het financieel onderzoeksbureau Graydon zijn er door de faillissementen het afgelopen jaar ongeveer 64.300 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Het bureau becijferde dat de economische schade voor Nederland van de bankroeten en schuldsaneringen circa 4,2 miljard euro bedraagt.

Robert Blom, onderzoeker bij Graydon, voorziet dat het aantal faillissementen dit jaar verder oploopt tot circa 12.000. Daardoor gaan er nog eens 72.000 arbeidsplaatsen extra verloren. Blom denkt dat er, door de crisis, dit jaar weinig animo zal zijn om een eigen bedrijf te beginnen. 'De markten zijn overvol, de concurrentie is hevig en de winstmarges worden vanwege de crisis magerder. Wie nu een baan heeft, zal proberen deze te behouden', stelt de onderzoeker.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden