Recordaantal camera’s helpt politie bij het vangen van boeven

Beeld ANP XTRA

De 200.000 beveiligingscamera’s van ondernemers en particulieren helpen het politiewerk. Soms leveren ze zelfs een heterdaadje op. Dus, vindt de politie, moeten het er nog veel meer worden. 

Vijf- à zeshonderd keer per dag raadplegen politiemensen camerabeelden. Met dat gegeven wil Karel van Engelenhoven, projectleider Camera in Beeld bij de politie, het belang van goede cameraopnames benadrukken. De oud-rechercheur spoort ondernemers en particulieren aan hun beveiligingscamera aan te melden bij de landelijke databank Camera in Beeld: “Het is misschien wel de gemakkelijkste manier om ons te helpen bij het vangen van boeven.”

Vrijdag wordt de 200.000ste camera gekoppeld aan die landelijke databank. Daarin zitten geen beelden, maar is alleen de locatie van de camera en eventueel het zichtveld (middels een foto) beschreven, zodat de politie bruikbare beelden snel kan opvragen. Twijfels over privacy weerhouden mensen er nu soms van om een camera aan te melden, maar dat is volgens Van Engelenhoven onterecht. Wel is het goed om duidelijk te maken met bijvoorbeeld een sticker dat ergens een camera hangt.

De mijlpaal is voor politie en justitie aanleiding voor het startschot van de campagne Excellent Cameratoezicht. “Met één druk op de knop kan een agent zien of er een camera hangt in de buurt van een incident of vluchtende daders”, zegt Van Engelenhoven. 

Wijkbewoner met mes

De database kan zelfs helpen bij een heterdaadje. “Na een melding van een steekpartij in Noord-Brabant meldde een collega vanaf het bureau dat een camera van een bedrijf in de buurt een stukje naar buiten keek. Op de beelden zagen agenten de wijkbewoner met mes en al in beeld. Vijf minuten later zat hij op de achterbank.”

Van Engelenhoven bestreed zelf 22 jaar lang overvalcriminaliteit in de regio Utrecht en bestudeerde een fiks aantal uren beeldmateriaal. Daarvan was helaas veel onbruikbaar, zegt hij. De politie schat dat er in Nederland zo’n 1,5 miljoen beveiligingscamera’s hangen, maar de helft van het beeldmateriaal kan niet voor vervolging worden gebruikt. “Vaak is de verdachte niet herkenbaar of kun je niet goed inzoomen, waardoor een kenteken onleesbaar is.” 

Ondernemers kunnen een gratis scan aanvragen om camerasystemen te laten controleren door het Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV). Nadat de scan is getest in Noord-Holland wordt die nu landelijk aangeboden. CCV-medewerker Colin Voetee voert zulke scans uit. “Soms zien we slechts een half mens op de beelden of comprimeert het opslagsysteem de film tot heel lage korrelige kwaliteit waardoor de beelden waardeloos zijn”, zegt hij.

Dashcams

Het gebruik van juiste zichtlijnen of goede verlichting kan vaak al flink helpen, weet Voetee, die benadrukt dat een goedkope camera meestal prima werkt. “Je hoeft helemaal niet de duurste camera te kopen, maar zorg wel dat je de opslag van beelden goed voor elkaar hebt.”

Van Engelenhoven loopt ondertussen met het idee rond om ‘iets te ontwikkelen voor dashcams in auto’s’. “Ingewikkeld vanwege wisselende locaties. Maar die beelden kunnen veel toevoegen voor de politie.”

Lees ook:

Moeten we wel zo blij zijn met de slimme stad?

Voor de politie zijn camerabeelden een uitkomst bij het speurwerk, maar steden hangen langzaam vol met camera's en sensoren. De beloften van deze ‘smart cities’ zijn groot, maar tegen welke prijs?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden