Recordaantal buitenlandse studenten op universiteiten

De aanwas van buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten is opmerkelijk. Ze doen het goed en halen daarmee het niveau van de opleidingen omhoog.

Een record: meer studenten dan ooit - 258.054 - studeren aan een Nederlandse universiteit. Vooral de aanwas van buitenlandse studenten is opmerkelijk. Bijna 20 procent meer dan in het voorgaande jaar begon hier een universitaire studie in Nederland. En wat de vereniging van universiteiten (VSNU) betreft, die de cijfers naar buiten brengt, worden het er nog veel meer dan de 15.160 internationalen die hier nu studeren.

De groei betreft alle universiteiten Zo staan aan de TU Delft nu 1466 internationale studenten ingeschreven, bijna 50 procent meer dan vorig jaar. Aan de Universiteit van Amsterdam staat de teller op ruim 30.000.

De universiteiten doen hun best hun aantrekkingskracht te vergroten. Zo maken Nederlandstalige opleidingen plaats voor Engelstalige, bezoeken de onderwijsinstellingen buitenlandse beurzen en verbeteren ze de huisvesting voor niet-Nederlandse studenten. "Internationale studenten doen het gemiddeld beter dan de Nederlanders", zegt Tom Arends van de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Daarmee halen ze het niveau omhoog, wat weer goed is voor het aanzien van de universiteit."

Een internationaal karakter draagt ook bij aan de reputatie van de instellingen. "Het aantal studenten uit het buitenland heeft invloed op rankings, het aantrekken van internationaal onderzoek, wetenschappers, staf en internationaal talent", aldus Arends. "Daarnaast brengen ze andere inzichten en culturen mee die het onderwijs kunnen verrijken."

Nederland zelf heeft volgens VSNU-woordvoerder Bastiaan Verweij absoluut baat bij hun komst. Bij bijna een op de vijf van deze buitenlandse hoogopgeleiden is er een 'blijfkans'. Ze willen na hun studie aan de slag in ons land en kunnen zo bijdragen aan ons innovatievermogen, zegt hij. Zelfs als ze direct terugkeren, profiteert Nederland. "Ze zijn onze ambassadeurs en nemen hun netwerk hiervandaan mee."

Ook Simon Vink van de universiteit in Wageningen ziet voordelen. "De buitenlandse studenten zijn de smeerolie van onze internationale handel en betrekkingen." Hij vertelt over bedrijven als Friesland Campina, dat allerlei vestigingen opent in het buitenland. "Voor hen is het interessant om lokale mensen aan te trekken, die academisch geschoold zijn in Nederland en iets van onze bedrijfscultuur begrijpen."

Verweij bestrijdt het beeld dat universiteiten zouden verdienen aan hen. Niet-Europeanen betalen vaak het volle pond, variërend van 6000 tot 10.000 euro per studiejaar. Maar omdat ze vaak kiezen voor dure technische studies worden de universiteiten er volgens hem niet rijk van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden