Recordaantal asielzoekers splijt bevolking Duitsland

Actrice Sarah Tkotsch deelt drankjes uit op het terrein van het Landesamt voor gezondheid en sociale zaken in Berlijn. Per dag stromen daar honderden vluchtelingen naartoe om in de rij te staan voor een asielaanvraag. Vrijwilligers in de hoofdstad schieten momenteel humanitaire organisaties te hulp. Beeld epa
Actrice Sarah Tkotsch deelt drankjes uit op het terrein van het Landesamt voor gezondheid en sociale zaken in Berlijn. Per dag stromen daar honderden vluchtelingen naartoe om in de rij te staan voor een asielaanvraag. Vrijwilligers in de hoofdstad schieten momenteel humanitaire organisaties te hulp.Beeld epa

Moet je vluchtelingen opdelen in gelukszoekers en mensen die echt in nood zijn? Deze vraag is onderwerp van debat in Duitsland. Het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt, is enorm. Deze week heeft het ministerie van binnenlandse zaken de prognose voor dit jaar opnieuw naar boven bijgesteld. Er worden er 800.000 verwacht, circa 40 procent van alle vluchtelingen in Europa. Een nieuw record, de aantallen uit begin jaren negentig zijn definitief overtroffen.

Antoine Verbij

Ruim twintig jaar geleden ging het vooral om vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië, waar oorlog woedde. Nu maken vluchtelingen uit die Balkanlanden altijd nog 40 procent van het totale aantal uit. Zij maken weinig tot geen kans op asiel, omdat de meeste landen waar ze vandaan komen door het ministerie van buitenlandse zaken 'veilig' zijn verklaard.

De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, Irak en Eritrea, door oorlog en dictatuur hoogst onveilige landen. Zij krijgen in bijna alle gevallen asiel. Zij zijn de 'goede' vluchtelingen, die zowel bij de burgers als bij de politici op sympathie kunnen rekenen. De vluchtelingen uit de Balkanlanden zijn de 'foute' vluchtelingen, die als 'profiteurs' worden gebrandmerkt.

Geen onderscheid
De discussie in Duitsland spitst zich hoe langer hoe meer toe op de vraag of, en zo ja hoe er tussen beide groepen vluchtelingen onderscheid mag of kan worden gemaakt. Voor de vreemdelingenhaters onder de Duitsers bestaat er geen onderscheid. Zij schoppen rellen bij opvangcentra ongeacht voor wie die zijn bestemd.

Ook veel politici, vooral ter linkerzijde, wensen geen onderscheid te maken. Zij wijzen op het grote aantal Roma onder de Balkanvluchtelingen. In de landen waar zij vandaan komen, staan Roma bloot aan discriminatie. Van de vluchtelingen uit die landen maken zij evenwel minder dan 30 procent uit. Hun asielaanvraag wordt bijna altijd afgewezen.

Conservatieve politici komen met voorstellen om de Balkanvluchtelingen in aparte opvangcentra onder te brengen en hen versneld uit te wijzen. In CSU-deelstaat Beieren staan die plannen al op het punt van uitvoering. Gematigder politici en politici ter linkerzijde pleiten voor een immigratiewet.

Druk
Dat Balkanvluchtelingen geen andere keus hebben dan een bij voorbaat kansloze asielaanvraag in te dienen, komt door het ontbreken van een wet die de immigratie regelt voor mensen die in Duitsland een gerede kans op werk hebben. Duitsland heeft een groot tekort aan goede vakmensen. Een immigratiewet zou hun mogelijkheden kunnen bieden.

De druk op de regering-Merkel om aan zo'n wet te werken, wordt groter. Maar de meningen in de coalitie zijn verdeeld. Merkel krijgt steeds meer kritiek op haar passiviteit inzake het asielbeleid en op haar getreuzel met een immigratiewet. "Ik zal zeer binnenkort eens een opvangcentrum bezoeken", zei ze een week geleden in een tv-interview.

Jongeren op de Balkan, EU-lidstaat of niet, willen massaal verhuizen naar West-Europa en vooral naar Duitstalige landen. Albanezen voorop. Lees dit weekend meer in Trouw over de toestroom van vluchtelingen in Duitsland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden