Record Nuis, met dank aan Sven Kramer

Nieuwe trainingsmethode werpt vruchten af

Sven Kramer laat zich geen nieuwe olympische spookstatus aanpraten. Na zijn overtuigende triomf zaterdag op de 1500 meter, ging hij liever niet in op de vraag of dit de nieuwe afstand is waarop hij over lange tijd zou willen domineren, zoals hij dat op de vijf en tien kilometer deed. "Het gevaar is dan dat je hem zo gaat domineren, dat je er weer vier jaar aan vast zit. Je kunt je afvragen of je dat wil." Dat je weer naar de olympische titel wordt toegeschreven? "Ik heb het eerder meegemaakt."

Mocht de tien kilometer in PyeongChang nog op het olympische programma staan, dan zal Kramer in de aanloop een van de grote internationale verhalen zijn. Tweemaal werd hij op de langste afstand onverslaanbaar geacht, beide malen ging het fout met het goud. In 2010 door de beruchte foute wissel; in Sotsji omdat Jorrit Bergsma sterker was.

Niet alleen daarom is het onzin dat de tweevoudig olympisch kampioen vijf kilometer op de 1500 ooit eenzelfde status kan claimen. Echte stayers zijn dun gezaaid; op de 1500 meter is de concurrentiedichtheid misschien wel het grootst. Zelfs specialist Shani Davis kon er in zijn gloriedagen niet met zekerheid de hand op leggen. Wereldbekers kenden afgelopen seizoenen bij elke aflevering een andere winnaar.

"Als ik op de vijf kilometer een mindere dag had, kon ik nog een goede rit rijden", zei Kramer tijdens de NK afstanden, waar hij ook de vijf kilometer won. "Op de 1500 is dat veel moeilijker." Nadat hij in een bevredigende 1.46,14 zijn oude rivaal Koen Verweij had verslagen, sprak de Fries van een bevestiging dat de nieuw ingeslagen weg de goede is. "Maar dat betekent niet dat we er zijn."

Nieuw is de 1500 voor Kramer allerminst, hij was er in 2007 en 2009 al eens kampioen op geweest. Uit die tijd herinnert hij zich zijn beste ritten. Nooit was er echter de gewenste regelmaat. "Dan reed ik een paar goede, maar kon ik ze ook helemaal verknallen. Dat zal dit seizoen ook wel een paar keer gebeuren."

Met het oog op olympisch succes werd daarna voor de vijf en tien gekozen, "maar dat gaat ergens bijten". Nu ligt het accent op de 1500 en 5000, de sleutelafstanden op de allroundtoernooien. Dat is mede vanwege de onzekere status van de tien kilometer. "Dit jaar is er alleen een tien tijdens de WK afstanden en een verdwaalde Wereldbeker in Korea."

Andersom bijt het ook, harder dan hij verwachtte. Ook op de NK was er een tien. Het olympische revancheduel met Bergsma werd een ontluisterende ervaring. Kramer had sowieso niet de illusie zijn derde titel te kunnen winnen, maar hij wierp opvallend snel de handdoek in de ring. "Het moet wel beter dan dit", zei hij na de gemiste kwalificatie voor de Wereldbeker.

De nederlaag kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Onder Jac Orie is het accent verlegd naar meer snelheidswerk. Zijn werkomgeving tussen de sprinters in zijn nieuwe ploeg noemt Kramer daarvoor ideaal. "Zij zijn veel sneller dan ik. Ik hoop op een wisselwerking, dat de anderen ook beter worden van mij."

Die hoop werd bewaarheid toen Kjeld Nuis gisteren op de 1000 meter in 1.08,25 naar een (officieus) wereldrecord reed voor laaglandbanen, en ongetwijfeld ook een met de hoogste buitentemperaturen. Zijn vreugde-explosie werd daarbij gevoed door de wegvloeiende frustratie van een verloren olympisch seizoen.

Nuis was vorig jaar de opvallendste afwezige in Sotsji. De heerser van de kilometer had zich voor het olympisch kwalificatietoernooi zo veel druk op gelegd, dat hij verkrampte. Gisteren was Nuis zo ontspannen, dat hij het zich zelfs kon permitteren de driepunts starthouding waarop hij maanden had getraind overboord te gooien. "Dat was wennen, maar elke klap was raak."

Nuis kon het perfecte van zijn race nauwelijks bevatten, wel de inbreng van Kramer. "Hij heeft de druk die ik vorig jaar had tientallen malen ervaren. Het zijn vaak maar kleine opmerkingen waarmee hij mij het zelfvertrouwen geeft om daar goed mee om te gaan." Een NK afstanden is daarbij hooguit een tentamen, Nuis' echte examen moet nog komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden