Record neemt twijfels niet weg

Het ’wandelingetje’ van vier jaar geleden is voor Lornah Kiplagat gisteren lonend gebleken. Dankzij de seconden die ze destijds verloor met een relaxte finish, kon ze gisteren op de tien engelse mijl andermaal een wereldrecord vestigen.

Daarmee streek de in Kenia geboren Nederlandse een premie op van 25.000 euro. Met 50.50 minuten was ze vier seconden sneller dan haar vorige officieuze wereldrecord. Het verschil werd indirect bereikt dankzij twee mannen die haar opjoegen.

De Dam tot Damloop, met 30.000 deelnemers het meest massale hardloopfestijn van Nederland, kent sinds negen jaar een gemengde wedstrijd. In 2002 had Kiplagat met de finish in Zaandam in zicht zo’n grote voorsprong opgebouwd, dat ze het zich kon veroorloven rustig van de sfeervolle entourage te genieten.

Gisteren was daar geen sprake van, al was ze voldaan over de waardering door het Nederlandse publiek. Na vijftien kilometer werd ze door haar echtgenoot en coach Pieter Langerhorst aangespoord te versnellen. Ze dreigde af te dwalen van het schema van het ’wereldrecord’, terwijl de fel strijdende Keniaan Francis Kibiwott en Tanzaniaan Fabiano Joseph hun handicap op haar (ze moesten 5.46 minuten later starten) bijna hadden goedgemaakt.

Dat gaf Kiplagat de kracht om diep in haar reserves te tasten. Voor de derde maal in haar carrière versloeg ze tijdens de Dam tot Damloop de mannen. Meer verbaasd was ze over haar grensverlegging. Ze vreesde de wind die was opgestoken en verkeerde door het ontbreken van baantrainingen in de voorbereiding in onzekerheid over haar vorm. Ze had vooral duurlopen gedaan, maar gebrek aan snelheidstraining lijkt haar niet te deren.

Vorige maand verkeerde ze voor de EK in Gotenburg ook in onzekerheid. Toen had de 32-jarige atlete een trainingsachterstand door een blessure. Kiplagat liep in Zweden een heroïsche tien kilometer, waarin ze in de slotfase voor onverwacht sterke tegenstand moest buigen.

Niet alleen zij en Langerhorst waren hoogst verbaasd over de prestaties van een aantal concurrenten dat vóór haar finishte. ,,Je kunt daar vraagtekens bij zetten, maar niets bewijzen’’, aldus Langerhorst. Hij is niet de enige met twijfels, binnen veel ploegen werd tijdens de EK gespeculeerd over de verdacht hoge snelheden die de Russinnen ontwikkelden.

Die Russinnen zullen geen invloed hebben op beslissingen voor de toekomst. Kiplagat in bloedvorm moet hen kunnen verslaan. Wie met het oog op de Olympische Spelen wel worden gevreesd, zijn de Ethiopische loopsters met hun messcherpe eindsprint. Deze atletes zijn in staat het meest moordende tempo te blijven volgen. Schrikbeeld voor Kiplagat en Langerhorst is de wijze waarop de Britse Paula Radcliffe op diverse kampioenschappen de wedstrijd regisseerde, maar in de laatste ronde werd verslagen.

,,Dat blijft een probleem’’, aldus Langerhorst. ,,Ik kan Lornah zodanig trainen dat ze de laatste ronde in 61 seconden kan afleggen, maar niet in 56 of 57 seconden zoals die Ethiopiërs kunnen. Op zo’n moment lacht de hele wereld je uit. Dat is hard, maar het is niet anders.’’

In november wordt meer duidelijk over de toekomst. De Dam tot Dam-loop was een tussenstap richting het WK 20 kilometer, dat over drie weken in het Hongaarse Debrecen plaatsvindt. Afhankelijk van het resultaat daar wordt een besluit genomen over de uitnodiging voor de marathon van New York, op 5 november. Vorig jaar liep Kiplagat daar haar laatste marathon. Door astma werd dat geen succes, ze werd slechts tiende. Een nieuwe deceptie wil ze voorkomen.

Toch lijkt in olympisch perspectief de marathon voor Kiplagat de enige optie om een medaille te winnen. Het probleem van de tien kilometer is hierboven geschetst. De suggestie van de atletiekunie om het op de nog onderontwikkelde 3000 meter steeplechase te proberen, is (voorlopig) ter kennisgeving aangenomen. De afstand lijkt voor Kiplagat te kort, bovendien heeft ze geen enkele ervaring met balk en waterbak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden