Update

Record: Lowlands in twee uur uitverkocht

Bezoekers van LowLands in 2010 © Marcel van den Bergh/ de Volkskrant Beeld
Bezoekers van LowLands in 2010 © Marcel van den Bergh/ de Volkskrant

AMSTERDAM - Lowlands 2011 is in recordtempo uitverkocht. Binnen twee uur waren nagenoeg alle kaartjes vergeven; negen maanden voordat de eerste fanatieke festivalgangers hun tentje in Biddinghuizen kunnen opzetten en zonder dat er ook maar een act uit de programmering bekend is.

'Ja, dat ging snel', beaamt Bente Bollmann, communicatiemanager van Lowlands. 'Er zijn nog een paar CJP-kaarten, maar ook die zijn zo goed als uitverkocht, dus ook dat zal niet lang meer duren. Nu nog een mooi festival neerzetten.' Nog nooit waren de 55 duizend kaartjes zo snel uitverkocht. Vorig jaar duurde het nog ruim een week, ook al een record.

Extra vroeg
De voorverkoop voor de editie van 2011 begon extra vroeg. De organisatie omzeilde daarmee de BTW-verhoging van 6 naar 19 procent op entreekaarten voor podiumkunsten waarmee de Tweede Kamer enkele weken geleden akkoord ging. Die maatregel leidde tot woede en onbegrip in de culturele sector; Lowlands besloot het nieuwe tarief - dat op 1 januari ingaat - niet af te wachten, en deed de kaarten nog dit jaar in de verkoop. Bezoekers zijn hierdoor z'n twintig euro per kaartje minder kwijt voor het festival.

Volgens Bollmann is dit ook de hoofdreden van de run op de tickets. 'Er was enorm veel media-aandacht voor onze eerdere verkoopdatum vanwege de btw-verhoging, dus veel mensen zaten er klaar voor.' Bovendien is er volgens Bollmann bij het begin van de voorverkoop altijd een piekmoment. 'Dit jaar werd dat versterkt omdat het vorig jaar al binnen acht dagen uitverkocht was.'

Klachten
Op Twitter klaagden enthousiastelingen die vanochtend al poogden een kaartje te bemachtigen steen en been over de drukte op boekingssite Ticketmaster. Mensen die bijna hadden afgerekend, werden weer teruggeplaatst in de wachtrij; anderen lukte het niet eens in de wachtrij terecht te komen. Ook was er hevige teleurstelling en onbegrip onder Twitteraars die net achter het net visten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden