Record aantal vluchtelingen in de wereld

Een kind in een vluchtelingenkamp in Irak.Beeld epa

Sinds de Tweede Wereldoorlog waren er nog nooit zoveel mensen op de vlucht als nu. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de VN-vluchtelingenorgaisatie UNHCR dat vandaag op Wereldvluchtelingendag is gepresenteerd. Alleen in 2013 telde de organisatie 51,2 miljoen vluchtelingen. Een aantal dat net zo groot is als de voltallige Spaanse bevolking.

En het aantal blijft groeien, blijkt uit het onderzoek van UNHCR. Tussen 2012 en 2013 kwamen er nog eens zes miljoen vluchtelingen, ontheemden en asielzoekers bij. Een ontwikkeling die volgens de organisatie met name te wijten is aan de voortdurende burgeroorlog in Syrië. In dat land alleen sloegen er 2,5 miljoen mensen op de vlucht. Nog eens 6,5 miljoen waren ontheemd in het land zelf. Maar ook in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Soedan werden flink wat mensen van huis en haard verdreven.

Ondanks de burgeroorlogen in Syrië en bepaalde delen van Afrika, komen de meeste vluchtelingen uit Afghanistan. Zo'n 3,5 miljoen in totaal. Daarna volgen Syrië en Somalië. Pakistan herbergt de meeste vluchtelingen, vooral Afghanen. Ook zijn er vluchtelingenstromen waar in Nederland nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Zo sloegen er de afgelopen jaren tienduizenden Colombianen op de vlucht vanwege het geweld tussen het leger, paramilitairen en guerilla's in hun land. Bewoners van Myanmar zochten juist massaal onderdak in buurland Thailand.

Geen einde inzicht
De VN-organisatie verwacht niet dat er snel een einde komt aan de vluchtelingenproblematiek. "We naderen het moment dat er drie miljoen Syriërs hun land zijn ontvlucht", zegt UNHCR-woordvoerder Femke Joordens. Daarbij laaien de conflicten in Irak en Zuid-Soedan ook weer op.

Antonio Guterres, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, spreekt van een 'gevaarlijk gebrek aan vrede'. "Dit toont aan wat de enorme prijs is van het niet beëindigen van oorlogen. Politieke oplossingen zijn van immens belang. Zonder deze oplossingen zal het alarmerend aantal conflicten dat we tegenwoordig zien blijven voortduren."

Willen we het probleem oplossen, dan moet de de internationale gemeenschap zich over haar verschillen heen zetten, betoogt Guterres. Landen die zich normaal gesproken nauwelijks bemoeien met de vluchtelingenproblematiek of weinig geld donoren, roept hij op ook een duit in de zak te doen.

In de toekomst zal de aandacht vooral uitmoeten naar het sterk groeiend aantal binnenlandse ontheemden, stelt de UNHCR. Het wordt volgens de organisatie 'een grote uitdaging' om deze vluchtelingen, zoals in Irak en Syrië, van hulpverlening te voorzien. Ze zitten vaak vast in moeilijk bereikbare conflictgebieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden