Record aantal scholieren doet mee aan Cito-toets

Van onze onderwijsredactie AMSTERDAM - Honderdtwintigduizend leerlingen in groep acht van de basisschool doen dezer dagen de Cito-test, die mede bepaalt naar welke soort voortgezet onderwijs een kind kan.

Vandaag doen de kinderen 'wereldoriëntatie', de mix van geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en natuurkunde. Dinsdag ging en donderdag gaat de test om rekenen, taal en 'informatieverwerking', waarbij je leert iets op te zoeken - in een telefoonboek of een bibliotheek.

De 120 000 scholieren van dit jaar, oftewel drie van de vier kinderen in groep acht, vormen een record in de 27-jarige geschiedenis van de test. De voornaamste oorzaak van de groei is dit jaar, dat voor het eerst vrijwel alle scholen in Den Haag (93 procent) meedoen. In Amsterdam ligt dat percentage op 87, in Rotterdam op 27 en in Utrecht op 38.

De meeste scholen die geen Cito-toets afnemen, leggen de kinderen de zogeheten ISI-test voor. Dat staat voor 'intelligentie, schoolvorderingen en interesses'.

De uitslag van de Cito-toets is een getal tussen 500 en 550. Op het IVBO had het gemiddelde kind in 1995 een score van 517, in het VBO 526, op het mavo 532, op het havo 539, op het VWO 547.

Op 12 maart krijgen de scholen de uitslag. Die kunnen hun scores vergelijken met het algemene gemiddelde in Nederland, en met scholen in een vergelijkbare situatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden