Record aantal Nederlandse films te zien

Gisteravond is in Utrecht het Nederlands Filmfestival geopend, dat anderhalve week zal duren. Maar liefst 23 speelfilms dingen mee naar de Gouden Kalveren.

Afgevaardigden uit de Nederlandse filmwereld stroomden gisteren in groten getale naar de Utrechtse Stadsschouwburg om de Nederlandse première van Martin Koolhovens verfilming van Tim Krabbé's boek 'De Grot' bij te wonen, én om Nanouk Leopold als talentvolle nieuwkomer met luid applaus te begroeten. Scenarioschrijfster en regisseuse Nanouk Leopold won voor haar veelbesproken Rotterdamse dertigersportret 'Îles flottantes' gisteravond de 'Prijs van de Stad Utrecht', niet alleen een mooie opsteker voor Leopold zelf maar ook voor het 'No More Heroes'-project waar haar film onderdeel van uitmaakt.

Dezelfde prijs won Martin Koolhoven twee jaar geleden met zijn Amsterdamse portret 'Suzy Q', de telefilm waarmee zijn hoofdrolspelers, Jack Wouterse en Carice van Houten, tevens twee Gouden Kalveren in de wacht sleepten. Door Koolhovens 'De Grot' dit jaar als openingsfilm van het 21ste Nederlands Filmfestival te kiezen, geeft de directeur van het festival, Michiel Berkel, in ieder geval blijk van gevoel voor continuïteit.

Koolhoven zat ondertussen niet stil. Het tempo en de gedrevenheid waarmee de prille dertiger aan het werk sloeg, leverden hem al de troetelnaam 'De Steven Soderbergh van de Lage Landen' op. Op het afgelopen filmfestival van Rotterdam presenteerde hij zijn 'No More Heroes'-bijdrage 'AmnesiA', die deze week opnieuw in Utrecht te zien zal zijn. 'De Grot' is zijn tweede speelfilm binnen een jaar.

'De Grot', waarvoor Tim Krabbé zijn gelijknamige bestseller tot scenario bewerkte, wil niet zomaar het verhaal vertellen van een jarenlange vriendschap tussen een lefgozer en een droogstoppel, twee tegenpolen die elkaar onherroepelijk aantrekken en die elkaar in een lastig parket zullen brengen. In een a-lineaire vertelling doorkruist Koolhoven de jeugdjaren, de studentenjaren en de volwassen jaren om aan het slot een klein mysterie te openbaren. Het is zonder meer een ambitieuze onderneming, waarin misschien niet alle motieven even krachtig boven komen drijven, maar waarin met overtuigend spel (vooral van de jonge acteurs) en een verfijnd, bijna Hitchcockiaans oog voor kleur, licht, stijl en detail een gevoelige snaar wordt geraakt. Koolhoven is geen regisseur die het zichzelf gemakkelijk wil maken. Zijn drang om de aloude thema's vriendschap en liefde aan het experiment te onderwerpen, verdienen alle bijval.

Opmerkelijk is dat 'De Grot' een zogeheten Telescoopfilm is, een film die mede gefinancierd werd door de publieke omroepen en het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen. Ook 'Nynke', Pieter Verhoeffs lovend ontvangen biografische vertelling van kinderboekenschrijfster Nynke van Hichtum, werd op deze wijze gefinancierd. Het is nog heel even wachten op de Annie M.G.Schmidt-verfilming 'Minoes' (die als kerstfilm in de bioscopen zal verschijnen), maar vooralsnog maakt het Telescoopfilm-project een gezondere indruk dan het CV-filmproject dat alleen met belastingvoordelen beleggers lokt.

Die CV-filmprojecten zorgen er dit jaar voor dat er een record aantal Nederlandse speelfilms in Utrecht is te zien. Maar liefst 23 films dingen mee naar de Gouden Kalveren. Behalve 'De Grot' en 'Nynke' zijn het daarbij vooral de 'No More Heroes'-producties 'AmnesiA', 'Îles flottantes', 'Drift' en 'Met grote blijdschap' -gemaakt met slechts een budget van een miljoen gulden- die in het oog springen.

Jeroen Beker en Frans van Gestel, het producentenduo achter het 'No More Heroes'-project, verdienen als talent-scouts een ere-Gouden Kalf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden