Reconstructie van de val van het kabinet Lubbers II

21.30 uur, Nederland 2

Het kabinet Balkende IV is gevallen. Wat na vele incidenten nog over was aan vertrouwen tussen de partners, verdween afgelopen vrijdagnacht. In mei 1989 ging het tweede kabinet Lubbers van CDA en VVD ruziënd ten onder. Officieel struikelde het kabinet over het reiskostenforfait maar in feite had de VVD schoon genoeg van het CDA. Maar ook het CDA wilde wel wat anders. In het geheim praatte het CDA al met de PvdA over samenwerking in de toekomst. ’Andere Tijden’ reconstrueert met toenmalig premier Lubbers, vice-premier De Korte, kamerlid Frank de Grave en andere hoofdrolspelers van toen de emotionele breuk en de achterliggende motieven. Volgens premier Ruud Lubbers zocht de VVD-fractie een stok om de hond mee te slaan.

De VVD worstelde vooral met de dominante positie van het CDA en de ’partijdigheid’ van Lubbers. Toch waren het niet de bewindslieden van de VVD of de fractievoorzitter die de bom definitief lieten barsten. Motor achter de breuk was de jonge hond Frank de Grave. Hij souffleerde fractieleider Voorhoeve tijdens het cruciale Kamerdebat over het reiskostenforfait. Voorhoeve liet zich haast euforisch meeslepen: „De fractie vond: we zijn zo vaak door de knieën gegaan, nu is het genoeg. De streep in het zand van meneer De Grave, dat was een overweldigend gevoel”.

De Grave is nog steeds overtuigd van de noodzaak van de toenmalige breuk: „Als je politiek niet meer in staat bent om voldoende tegenspel te bieden dan heeft het niet meer zoveel zin. Dat heeft bij mij uiteindelijk de doorslag gegeven. De VVD moest hergroeperen en de volgende oorlog voorbereiden.”

Na de verkiezingen verloor de VVD en kwam Lubbers III; een kabinet van CDA en PvdA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden