Reconstructie: hoe het consulaat in Benghazi werd bestormd en in brand gezet

Het Amerikaanse consulaat na de aanslag. Beeld ap
Het Amerikaanse consulaat na de aanslag.Beeld ap

De aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, had niets te maken met protesten tegen de anti-islamfilm 'Innocence of moslims', maar was een gerichte aanval van tientallen zwaar bewapende mannen. Er werd helemaal niet gedemonstreerd toen zij het consulaat aanvielen, en op de diplomatieke staf begonnen te jagen.

Dit blijkt uit een nieuw, gedetailleerd verslag dat door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is vrijgegeven. Bij de aanval kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens (die vanwege de herdenkingen van de aanslagen van 11/9 in het consulaat was) en drie stafleden om het leven.

Stevens is waarschijnlijk gestikt. De staf verschool zich tijdens de aanval in het beveiligde deel van het consulaat, waar de gewapende mannen niet bij konden komen. Daarop staken de aanvallers het consulaat in brand.

Volgens Buitenlandse Zaken zijn veiligheidsagenten op handen en voeten door de dikke rook gekropen, op zoek naar de ambassadeur. Deze was echter op de een of andere manier uit de compound gehaald, en naar een lokaal ziekenhuis gebracht - al weet nog niemand hoe. De Amerikaanse regering ontdekte pas dat Stevens zich daar bevond, nadat iemand zijn mobiele telefoon een paar keer had gebruikt.

'We weten niet hoe hij in het ziekenhuis is gekomen. Dat is een van de zaken die we hopen te ontdekken bij het voortgaande onderzoek', aldus een van de officials die de verklaring gaf.

Hoorzitting
Vandaag wordt er in het Amerikaanse parlement een hoorzitting over de aanval gehouden, waarbij de tekortkomingen in de veiligheid uitgebreid aan bod zullen komen. Diplomaten hadden om extra beveiliging gevraagd omdat het zo onrustig was in Libië, maar deze niet gekregen. Over deze aanval was overigens van tevoren geen informatie binnengekomen van inlichtingendiensten.

Om 21.40 (lokale tijd) hoorden veiligheidsagenten in Benghazi harde geluiden bij de poort van de compound: er werd geschoten en er klonk een explosie. Een groot aantal mannen drong het terrein binnen. Stevens werd direct van zijn bed gelicht en samen met Sean Smith (een inlichtingenambtenaar) door een Amerikaanse veiligheidsagent naar het afgesloten gedeelte in het consulaat gebracht. Hier zijn de deuren van binnen gebarricadeerd, hebben alle ramen tralies, en is ook een ruimte zonder ramen.

De goed bewapende veiligheidsagent liet via de radio weten dat Stevens zich in de 'veilige haven' bevond. Andere agenten probeerden de villa ook te betreden, maar werden tegengehouden door de gewapende mannen en waren gedwongen zich terug te trekken in een ander gebouw op de compound.

De aanvallers trokken de donkere villa in en probeerden het beveiligde deel binnen te komen, maar dat lukte hen niet. Ze hadden jerrycans met diesel bij zich, en sprenkelden dat over het meubilair. Daarna staken ze de boel in brand.

Rook en dampen
Het gebouw vulde zich met rook en dampen, en de lucht werd zwart. Stevens, Smith en de agent gingen naar de badkamer binnen het beveiligde gedeelte en openden een raam, maar kregen niet genoeg frisse lucht. Ze besloten via één van de slaapkamers naar buiten te gaan. Daar werd geschoten, er was rook en er klonken explosies.

De agent, die niet met naam genoemd is, kon bijna geen adem meer halen. Hij verliet de villa volgens protocol als eerste, om te kijken of de kust veilig was, maar toen hij terugkeerde, zag hij de andere twee niet meer. Hij ging de villa meerdere keren in, en riep over de radio de hulp van de anderen in voordat hij zelf instortte.

'Ze gingen om de beurt naar binnen, op handen en voeten, en gingen op de tast door het gebouw heen op zoek naar de twee mannen', aldus de verklaring. 'Ze vonden Smith en trokken hem uit het gebouw. Hij was overleden. Het lukte hen niet de ambassadeur te vinden.'

Samen met veiligheidspersoneel en een Libische militie vertrekt iedereen, met het lichaam van Smith, naar een andere compound die door de Amerikanen is gehuurd, even verderop. Ook hier worden ze zwaar onder vuur genomen. Twee veiligheidsmensen komt om, een andere raakt gewond. Uiteindelijk lukt het om iedereen via de lucht te evacueren. Er zou zich geen vertrouwelijk materiaal hebben bevonden op de compound waar Stevens was.

Het is onduidelijk welke maatregelen zo'n aanval hadden moeten voorkomen, zo luidt het verweer van Buitenlandse Zaken. 'De dodelijke vuurkracht en het aantal gewapende mensen was ongekend. Er is amper een soortgelijk geval geweest in de recente diplomatie.'

Ambassadeur Chris Stevens Beeld ap
Ambassadeur Chris StevensBeeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden