Reclassering ontslaat falende medewerkers

Directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland koestert openheid, ook als het onderwerp hem zwaar valt. „Al is het nog zo pijnlijk en triest, als zaken fout gaan, moet je je niet verstoppen.”

Van Gennip kondigde gisteren harde maatregelen aan bij een rapport over falend toezicht op Julien C., verdachte van de moord op Jesse Dingemans uit Hoogerheide. Twee medewerkers van de reclassering, de toezichthouder van C. en zijn directe chef, zijn voorgedragen voor ontslag. Een derde medewerkster is uit haar functie ontheven.

Extern onderzoeker en oud-procureur-generaal Dato Steenhuis constateert in zijn rapport dat procedures, afspraken en regelgeving niet zijn nageleefd. „Het is een aaneenschakeling van dingen die niet goed zijn gegaan”, beaamt Van Gennip.

„De samenstelling van onze doelgroep wordt steeds ingewikkelder, de begeleiding steeds intensiever, we moeten generalisten zijn die alles kunnen. Maar dat zijn toch heus factoren die in deze zaak niet spelen. Hier zijn afspraken geschonden en regels genegeerd.”

Jesse Dingemans (8) werd op 1 december in zijn school in Hoogerheide vermoord. Julien C. werd kort hierna in dezelfde buurt aangehouden. Hij zit vast, maar ontkent de moord tot dusver. Vier jaar geleden pleegde hij een overval op een Bredase supermarkt. Hiervoor werd hij veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Daarnaast moest C. zich van de rechter na zijn vrijlating laten behandelen in een forensisch therapeutische kliniek. Hij bezocht acht van de eerste tien voorgeschreven sessies, maar haakte afgelopen zomer af. De toezichthouder van Reclassering Nederland en zijn superieur grepen niet in en evenmin informeerden zij justitie. De man hoefde zodoende de hem opgelegde voorwaardelijke straf van zes maanden niet uit te zitten en bleef, tot 1 december, vrij man.

Van Gennip: „Die tien sessies waren vooral de aanzet voor een langduriger behandeling van Julien C. Toen hij er zelf mee stopte, hadden de medewerkers van de reclassering hem daarop moeten aanspreken en bij onveranderd gedrag justitie moeten informeren. Dat is nagelaten.” Van Gennip denkt dat het een incident betreft, zeer ernstig weliswaar, maar niet structureel. „Ik kan dat natuurlijk niet voor honderd procent hardmaken. Maar ik heb geen andere signalen dan dat de instructies goed worden opgevolgd. Dat zie ik terug in het aantal keren dat wel wordt ingegrepen, en onze mensen wel melding doen bij justitie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden